Σύγκρουση Καστανίδη – Ανδρουλάκη: «Προσωπική προσβολή» η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σύγκρουση Καστανίδη – Ανδρουλάκη: «Προσωπική προσβολή» η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σε ανοιχτή σύγκρουση εξελίσσεται η υπόθεση Καστανίδη, μετά την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να τον οδηγήσει εκτός βουλής, παρά το ότι εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Α΄Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαΐου 2023.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να μην μετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με ευθύνη-απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Χάρης Καστανίδης , ο οποίος πάντως ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει με όλες τις δυνάμεις του στη μάχη υπέρ της εκλογικής ενίσχυσης του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε γραπτή δήλωσή του , το μεσημέρι του Σαββάτου σχετικά με την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α΄Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Καστανίδης ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ότι η στάση του ευθυγραμμίζεται με την έλλειψη δεοντολογίας σε μια εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Σημειώνει ότι ο τρόπος που τον αντιμετώπισαν αποτελεί προσωπική προσβολή, αλλά σημειώνει ότι θα δώσει μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης. Για να προσθέσει: «Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο, γιατί ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια. Οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με σαφή αντιδεξιό πολιτικό προσανατολισμό , αντιτάσσεται σθεναρά σε όποια μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ ενώ κατά την κοινοβουλευτική του θητεία στην προηγούμενη βουλή πρωτοστάτησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στην ανάδειξη ζητημάτων θεσμών και κράτους δικαίου (υποκλοπές, ανεξάρτητες Αρχές κ.ά.). Μάλιστα, έχει καταγραφεί ως χαρακτηριστική η φράση του αναφορικά με τις υποκλοπές και τις ευθύνες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε δημόσια παρέμβαση : «Δεν θα δεχτώ ποτέ να συνεργαστώ με τον ωτακουστή μου».

Η επίσημη ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά την έδρα στη Α΄ Θεσσαλονίκης για να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη του ΠΑΣΟΚ στη Μακεδονία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ομως, αυτή η εξήγηση έχει κενά. Αν κάποια περιοχή χρειαζόταν συγκριτικά εκλογική ενίσχυση είναι η Αττική, όπου επτά εκλογικές περιφέρειες κατέγραψαν ποσοστά πολύ χαμηλότερα από το 11,45% που έλαβε πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν στη 4η θέση σε δέκα εκλογικές περιφέρειες εκ των οποίων οι επτά στην Αττική, περιλαμβανομένης της Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών. Οι άλλες τρεις ήταν Α’ Θεσσαλονίκης, Κεφαλληνίας, Σάμου… Επομένως, η επίσημη δικαιολογία που προβάλλει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στη Μακεδονία δεν συνδέεται με την εκλογική επίδοση στην βόρειο Ελλάδα και στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία άλλωστε η αύξηση του ποσοστού σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2019 ήταν κατά τι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Β3 του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Πάντως, όπως σημείωσε στο Documentonews.gr στέλεχος από το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κατακτήσει δυο έδρες στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, που θα καταλάβουν ως βουλευτές ο Χάρης Καστανίδης και ο 45χρονος δικηγόρος Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος ήρθε δεύτερος σε ψήφους στις εκλογές του Μαΐου.

Η δήλωση του Χάρη Καστανίδη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ενημέρωσε για την απόφασή του να καταλάβει ο ίδιος την έδρα της παράταξης στην Α’ Θεσσαλονίκης, την ίδια ακριβώς ώρα που ενημέρωνε επισήμως και τον Τύπο.

Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται.

Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις ημέρα και θα διαλυθεί αμέσως.

Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου.

Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο, γιατί ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια.

Οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter