Συγχαρητήρια κύριε Μητσοτάκη! – Αρνήθηκε να δει τους απολυμένους της ΒΦΛ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια

Συγχαρητήρια κύριε Μητσοτάκη!  – Αρνήθηκε να δει τους απολυμένους της ΒΦΛ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια

Αλγεινές εντυπώσεις αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση που κράτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των εργοδοτικών σωματείων στις εταιρείες PFIC LTD, Centrofaro και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Πρόκειται για τις εταιρείες οι οποίες πριν από μερικούς μήνες εμφανίστηκαν μαζί με κάποιες άλλες μυστηριωδώς στην Καβάλα και σταδιακά απορρόφησαν την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους από την ELFE SA (πρώην ΒΦΛ). Όχι όμως και τα χρέη της ύψους 236 εκατ. ευρώ της μητρικής εταιρείας τα οποία και παρέμειναν σε πιστωτές και Δημόσιο. Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει σε παλιότερο δημοσίευμα το «Documento» ορισμένες από τις εταιρείες εμφάνιζαν κοινή διεύθυνση με παλιότερα νομικά πρόσωπα που ανήκαν στον όμιλο Λαυρεντιάδη ενώ συνδέονταν και μεταξύ τους.

Ο κ. Μητσοτάκης όπως φαίνεται ξεκάθαρα στη φωτογραφία συναντήθηκε με τους εργαζομένους των διαδόχων αυτών εταιρειών, όχι όμως και με τους απολυμένους εργαζομένους της ELFE SA. 

Πρόκειται για τους 200 εργαζόμενους οι οποίοι απολύθηκαν από τη μητρική εταιρεία εκ των οποίων οι 56 δικαιώθηκαν πριν από μερικές μέρες στα Δικαστήρια. Συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας εξέδωσε την υπ/ αριθμόν 150/2017 απόφαση. Σύμφωνα με αυτή το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο οποία αρχικά είχαν μπει οι εργαζόμενοι κρίνεται άκυρο, ενώ παράλληλα κρίθηκαν και καταχρηστικές οι απολύσεις που έγιναν με την προσχηματική κατάθεση μηνύσεων σε βάρος εργαζομένων. Επίσης το Δικαστήριο διέταξε την καταβολή μισθών υπερημερίας και νομίμων αποζημιώσεων αλλά και 1.500 ευρώ στον κάθε απολυμένο για ηθική βλάβη. Πρόκειται για την πρώτη δικαίωση των απολυμένων εργαζομένων από την ελληνική Δικαιοσύνη ενώ εκκρεμούν ακόμη δύο αγωγές οι οποίες έχουν εκδικαστεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασής τους. Λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου του 2017, το ΚΕΑΟ του ΙΚΑ έκρινε ότι οι εταιρείες PFIC LTD, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, Centrofaro Services Ltd και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ συνδέονται με την μητρική ELFE SA και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να μεταβιβαστεί σε αυτές η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ύψους 3,2 εκατ. ευρώ της μητρικής. Όπως ανέφερε η σχετική απόφαση οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό. «Συνεπώς οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε η απόφαση του ΙΚΑ που είχε δημοσιεύσει το «Documento.

Ανακοινώσεις κατά του κ. Μητσοτάκη

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε τους υπαλλήλους που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και προτίμησε να συναντηθεί μόνο με τους εργαζομένους των νέων εταιρειών, νομιμοποιώντας και πολιτικά τις όποιες κινήσεις έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Καβάλα με θύματα απλούς εργαζομένους της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ενώ ανακοινώσεις σε βάρος του εξέδωσαν τόσο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας όσο και από την Ομοσπονδία Εργατών Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ). Στην ανακοίνωση μάλιστα της τελευταίας ζητείται από τον κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τους απολυμένους εργαζομένους προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα για ότι έχει συμβεί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter