Συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, περιορισμό των κλινικών, κούρεμα τμημάτων, μετακινήσεις προσωπικού αλλά και ριζικές αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών υγείας από συγκεκριμένες δημόσιες δομές και νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Οπως πολλάκις έχει προαναγγείλει ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν οργανωτικές τροποποιήσεις στις δομές υγείας προκειμένου να υπάρξει νέος υγειονομικός χάρτης που θα καλύπτει τον πληθυσμό από άκρη σε άκρη της χώρας.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που είναι στα σκαριά εδώ και καιρό, αλλά λόγω των συνεχόμενων καθυστερήσεων δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. Η υλοποίηση αλλά και η προαναγγελία του δεν έρχονται τυχαία αυτή την περίοδο. Στόχος είναι να κρυφτούν κάτω από το χαλί οι χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας, αφού οι αλλαγές Γεωργιάδη θα επιφέρουν βίαιη μετακίνηση εργαζομένων ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες στο σύστημα.
Το φαινόμενο άλλωστε των κατακερματισμένων υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα, που δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, είναι γνωστό στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Κι αυτό επειδή νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας κατασκευάζονταν με κομματικό σκεπτικό, αφού επρόκειτο για το νούμερο ένα ρουσφέτι των βουλευτών της επαρχίας. Σήμερα όμως, λόγω των περιορισμένων προσλήψεων υγειονομικών, οι διάφορες μονάδες υγείας υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό.
Κέντρα Υγείας τα μικρά νοσοκομεία
H δημιουργία του νέου χάρτη υγείας έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κληθεί να χαρτογραφήσει όλες τις υπηρεσίες υγείας της χώρας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Το έργο, που είναι προϋπολογισμού 928.264,00 ευρώ και έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, θα πρέπει να καταγράψει την προσφορά αλλά και τη ζήτηση του συστήματος υγείας προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν, αν βέβαια το επιτρέψει το κομματικό συμφέρον, στοχευμένες συγχωνεύσεις από το υπουργείο Υγείας που δεν θα «μπαχαλοποιήσουν» ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε βάρος των πολιτών. Εμφαση θα δοθεί στην αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού χάρτη ώστε η μία νοσηλευτική μονάδα να μην υπερκαλύπτει την άλλη, ειδικά εάν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Στο στόχαστρο θα μπουν τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση και παρουσιάζουν ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ακόμη και σε κλινικές με το ίδιο αντικείμενο. Στις περιπτώσεις αυτές τα τμήματα θα συγχωνευθούν και οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν στο νοσοκομείο που θα οριστεί ως το κεντρικό.
Οι μονάδες που δεν θα είναι οι βασικές δεν θα κλείσουν, όπως σημειώνουν πηγές, αλλά θα παρέχουν υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να στελεχωθούν πλήρως οι κλινικές σε έναν νομό ώστε να πάψει να υφίσταται το φαινόμενο το ιατρικό προσωπικό να είναι μοιρασμένο σε διάφορες δομές που μεμονωμένα παρουσιάζουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Αυτό έχει επιβεβαιώσει και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει τονίσει ότι στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν πολλές κλινικές με το ίδιο αντικείμενο κάποιες εξ αυτών θα μετακινηθούν σε άλλες δημόσιες μονάδες υγείας.
Ταυτόχρονα, μεταρρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν και σε νοσοκομειακές μονάδες που υπάρχουν σήμερα στα νησιά και παρουσιάζουν επίσης τραγική έλλειψη προσωπικού. Επαρκείς προσλήψεις δεν αναμένεται να γίνουν και έχει μελετηθεί κάποια μικρά νοσοκομεία σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα, αντί να στελεχωθούν με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας που θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιες φροντίδας.
Το επιχείρημα που επικαλούνται οι αρμόδιοι, το οποίο όμως δεν απαντά στο τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, είναι ότι ούτως ή άλλως τα σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται είτε με ελικόπτερα είτε με πλωτά μέσα σε μεγαλύτερες πόλεις ή στην Αθήνα. Ηδη μάλιστα έχει γίνει η πρώτη καταγραφή με την πληρότητα που έχει το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Κριτήριο οι νοσηλείες και τα χειρουργεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το «μέλλον» των νοσοκομείων τα οποία έχουν κάλυψη κλινών που δεν ξεπερνά το 15% με 20% – μια κάλυψη που δεν δικαιολογεί το να ζητούν οι διοικητές τους αύξηση προσωπικού, όχι μόνο ιατρικού. Κριτήριο πάντως θα αποτελέσει και ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων ανά νοσοκομείο. Θα αξιολογηθεί δηλαδή το αν δικαιολογείται η ύπαρξη χειρουργικών αιθουσών ειδικά σε πολύ μικρές περιοχές και νησιά.
Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη ο κατάλογος με λεπτομερή καταγραφή του προσωπικού ανά τμήμα και μονάδα υγείας, ώστε άμεσα να οριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αλλαγών.
Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να γίνουν συγχωνεύσεις κλινικών και μετακινήσεις προσωπικού σε περιορισμένο επίπεδο, προκειμένου να μην προκληθούν –και εύλογα– έντονες αντιδράσεις.
Πριν απ’ όλα όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και αρχές ώστε να εξασφαλίσει τη συναίνεση για τον νέο υγειονομικό χάρτη. Εξάλλου, οι εκλογές δεν φαίνεται να είναι μακριά και το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ανοίξει νέα μέτωπα με την επαρχία αλλά και με συνδικαλιστικούς φορείς.
Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν πηγές, πολλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη κρίνουν ότι δεν είναι κατάλληλη η χρονική συγκυρία για να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα. Τόνιζαν μάλιστα ότι τέτοιου είδους οργανωτικές τροποποιήσεις γίνονται στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης και όχι στο τέλος της.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: «Εμμονική ζέστη» μετά την «ανάσα δροσιάς» – Η νέα πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες