Σύγχυση με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης – Απειλές και πρόστιμα φέρνει η νέα «έκρηξη» κρουσμάτων

Σύγχυση με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης – Απειλές και πρόστιμα φέρνει η νέα «έκρηξη» κρουσμάτων

Μεγάλη σύγχυση έχουν προκαλέσει σε καταστηματάρχες και πολίτες τα όσα ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Νίκος Χαρδαλιάς σχετικά με τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων τα οποία άγγιξαν σχεδόν τα 1.800.

Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα στις νεαρές ηλικίες και αφετέρου οι εικόνες συνωστισμού στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη του αριθμού νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα λοιπόν, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στο μέλλον από αύριο Πέμπτη 8 Ιουλίου , όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης διαφορετικά τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά όπως επισήμανε.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως, ένα ελεύθερο καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επί της ουσίας ωστόσο, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει καθοριστεί από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η εστίαση ωστόσο, όπως φάνηκε ελάχιστοι τηρούσαν ως τώρα. Ακόμα και όταν στις 9 Ιουνίου 2021, ανακοινώθηκε η επανέναρξη της μουσικής στην εστίαση, ο Νίκος Χαρδαλιάς επαναλάμβανε πως τα μαγαζιά φιλοξενούν μόνο καθήμενους πελάτες. Και για τα νυχτερινά κέντρα όμως υπήρχε ο ίδιος κανόνας με καθήμενους πελάτες και πληρότητα 50%.

Η μόνη αναφορά που γίνεται για μη καθήμενους και επίσης εξεδόθη σε ΦΕΚ προ ημερών σχετίζεται με υπαίθρια κέντρα διασκέδασης τα οποία μπορούν να κάνουν χρήση «μπαρ με τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί, απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό και φιλοξενία και ορθίων πελατών».

Απειλές για πρόστιμα

Όπως φαίνεται ωστόσο, οι ελάχιστοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από τα αρμόδια όργανα στάθηκαν αφορμή για να υπάρξουν και πάλι εικόνες συνωστισμού με την κυβέρνηση να λαμβάνει επί της ουσίας ως νέο μέτρο την επιβολή τσουχτερών προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter