Μολότοφ, χημικά και προσαγωγές στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο (Photos & Video)

Μολότοφ, χημικά και προσαγωγές στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο (Photos & Video)

Στιγμές έντασης σημειώθηκαν στα Εξάρχεια μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Περισσότερες από 30 προσαγωγές πραγματοποίησε η Αστυνομία.

Ομάδες ατόμων έβαλαν φωτιές στην πλατεία Εξαρχείων. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικά.

Εν συνεχεία η ένταση μεταφέρθηκε στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Ακόμα, οι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στις οδούς Μαυρομιχάλη, Σολωμού και Στουρνάρη ενώ στη πλατεία έσπασαν μάρμαρα τα οποία πετούν εναντίον αστυνομικών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή είναι ισχυρές ενώ το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ παρακολουθεί με προβολέα από αέρος την κατάσταση και έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο σημείο οι δύο μικροί «αίαντες» εκτόξευσης νερού.

Επίσης στην Σπύρου Τρικούπη ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες μολότωφ και άλλα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μετά τα επεισόδια η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 30 προσαγωγές από την περιοχή των Εξαρχείων.

Αυτή την στιγμή η κατάσταση στα Εξάρχεια είναι ήρεμη. Σύμφωνα με την αστυνομία οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στην πλατεία και το υδροβόλο όχημα «Αίας» της αστυνομίας προχώρησε και σε ρίψη νερού για να σβήσει κάποιες φωτιές .





Λίγο νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς την Βουλή. Φτάνοντας στα Προπύλαια κάποια μπλοκ από την πορεία κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, ενώ κάποια άλλα διαλύθηκαν στην Ομόνοια. Σημειώνεται ότι στις 9 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου.

Αυτή την ώρα η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά.

Με κεντρικό σύνθημα «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και πρόκειται να κατευθυνθούν μέχρι τη Βουλή.

Σε πανό της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης απεικονίζειται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με την λεζάντα: απαντάμε στην κανονικότητα με Δεκέμβρηδες



Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλούν σήμερα «όλο το λαό να είναι στο δρόμο, απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει την ζωή και τις ελευθερίες μας. Για τον Αλέξη, για τον Παύλο, για τον Καλτεζά, τον Σαχζάτ και όλους τους νεκρούς του δικού μας «στρατοπέδου», δεν κάνουμε μνημόσυνα, βγαίνουμε στο δρόμο στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

Την ίδια ώρα, κινητικότητα παρατηρείται στην πλατεία των Εξαρχείων όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.



Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Κυνηγητό μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών μέσα στα στενά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο.

Σημειώθηκε κινητοποίηση της αστυνομίας και δυνάμεων ΜΑΤ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Αγίου Δημητρίου. Σε προσαγωγές προχώρησε επίσης η αστυνομία μπροστά από το Τούρκικο προξενείο.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη οι οποίες ξεκίνησαν από την πλατεία Καμάρας.

Στην πρώτη και μαζικότερη συμμετείχαν συλλογικότητες του αναρχικού χώρου και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Στην δεύτερη πορεία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.







Το πρωί πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στη μνήμη του Αλέξη Γρηγοροπουλου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 18 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. 

Λίγο πριν το μεσημέρι άρχισε το συλλαλητήριο στα Προπύλαια και η πορεία μαθητών και καθηγητών.


Με κεντρικό σύνθημα «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» για την επέτειο η Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα κλείνουν – Drone και χιλιάδες αστυνομικοί




Πορεία μαθητών και καθηγητών και στην Θεσσαλονίκη

Πορεία από μαθητές και αντιεξουσιαστές πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα, όπου τα άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση με κατεύθυνση την Εγνατία προς τα δυτικά.

Η Εγνατία είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα. Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων.






Επεισόδια και προσαγωγές στην Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας, κατά την διάρκεια πορείας, με αφορμή την 11η επέτειο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ειδικότερα, άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, πέταξαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ που τους ακολουθούσαν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χρήση χημικών και στην συνέχεια καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους στην οδό Κορίνθου.

Διμοιρίες των ΜΑΤ και ομάδες της ΟΠΚΕ και της ΔΙ.ΑΣ. παραμένουν σε ετοιμότητα στο κέντρο της Πάτρας.

Σε περίπου 20 προσαγωγές ατόμων έχει προχωρήσει η αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν απόψε κατά την διάρκεια της πορείας, με αφορμή την 11η επέτειο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Όλοι οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια Πατρών, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην οδό Κορίνθου, καθώς και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης.

Ένταση και στα Χανιά

Με μικρή ένταση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, η πορεία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά για τα 11 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η ένταση προκλήθηκε όταν μετά το τέλος της πορείας και ενώ είχε φύγει το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων, μικρή ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες προς το σημείο που βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, και ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν κανονικά.

Οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το μέρος της ομάδας των νεαρών που απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Νωρίτερα, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, εκπροσώπων φορέων, και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, ενώ έγραψαν με την χρηση σπρέι, συνθήματα στην κεντρική είσοδο και σε τοίχους του δημαρχείου, καθώς και σε άλλα σημεία της πόλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thesstoday.gr

Βίντεο: Patrastimes.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter