Συλλεκτική δήλωση Οικονόμου: «Δεν φαίνεται οποιαδήποτε απειλή» για την Ελλάδα από την κατάρρευση της SVB

Συλλεκτική δήλωση Οικονόμου: «Δεν φαίνεται οποιαδήποτε απειλή» για την Ελλάδα από την κατάρρευση της SVB

Μία ομολογουμένως συλλεκτική δήλωση έκανε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις τρομακτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με την καθησυχαστική του αναφορά να ξυπνά μνήμες… Αλογοσκούφη και «θωρακισμένης» ελληνικής οικονομίας.

Μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2008 και της χρεοκοπίας της Lehman Brothers ξύπνησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank που άφησε ακάλυπτους πίσω της αμέτρητους λογαριασμούς αξίας δεκάδων δισεκ. δολαρίων, με το ερώτημα πλέον να αφορά το πώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα διαχειριστούν τη πτώση και κυρίως το πώς θα ελιχθούν ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση.

Όπως εξηγείται σε ρεπορτάζ του documentonews.gr, οι κεντρικές τράπεζες μαζί με τις κυβερνήσεις επέβαλαν τη πολιτική του χαμηλότοκου δανεισμού, λίγα χρόνια μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers, τη διάσωση των μεγάλων τραπεζών και ως απάντηση στην προϊούσα παγκόσμια ύφεση που έδειχνε να μην υποχωρεί. Η πολιτική αυτή με τη σειρά της και εξαιτίας της πανδημίας και του αυξημένου ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προκάλεσαν τη μεγέθυνση του πληθωρισμού.

Έτσι, η FED (ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ) μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισαν να δώσουν τέλος στο «φθηνό χρήμα» και αύξησαν τα επιτόκια, στοχεύοντας να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ώστε να μην επανέλθουν οι συνθήκες της δεκαετίας του ’70 και του ‘80. Με την αύξηση των επιτοκίων, όσοι όμιλοι είχαν βασίσει το μοντέλο τους στον απεριόριστο δανεισμό, βρέθηκαν ακάλυπτοι όταν τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα άλλαξαν. Σε αυτό το πλαίσιο οι startup’s που εξ’ ορισμού βασίζονταν στον τραπεζικό δανεισμό ή στις επενδύσεις από το τυχοδιωκτικό κεφάλαιο ήταν ο αδύναμος κρίκος.

Εύλογα, το θέμα τέθηκε στον Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, με τους δημοσιογράφους να ζητούν από τον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου να μάθουν ποια είναι η στάση της κυβέρνησης, και εάν υπάρχει ανησυχία από ενδεχόμενες συνέπειες από τις οποίες απειλείται η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία.

«Κοιτάξτε, δεν φαίνεται να έχει την οποιαδήποτε διασύνδεση ή να δημιουργεί την οποιαδήποτε απειλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αυτό που έγινε με τη συγκεκριμένη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» δήλωσε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας στη συνέχεια να κρατήσει μία… «πισινή», επιμένοντας όμως να εστιάζει στον καθησυχασμό των πολιτών.

«Βεβαίως, όλα αυτά τα πράγματα, μετά την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, καταλαβαίνετε ότι τα παρακολουθούμε με πιο αυξημένη ευαισθησία, απ’ ό,τι στο παρελθόν» ανέφερε, συνεχίζοντας και πάλι σε καθησυχαστικό κλίμα πως «πάντως δεν υπάρχει κάτι που να φαντάζει απειλητικό σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας ή εν πάση περιπτώσει κίνδυνο ενός συστημικού προβλήματος, τη μετάδοση ενός συστημικού προβλήματος, είτε στην Ευρώπη, είτε στη χώρα μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter