Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Τα προβλήματα που έβαλε στο τραπέζι ο ΣΕΑ και οι απαντήσεις

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Τα προβλήματα που έβαλε στο τραπέζι ο ΣΕΑ και οι απαντήσεις

Σε ένα απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων προχώρησε ο ΣΕΑ με τη διαδικτυακή συνέντευξη που διοργάνωσε.

Πολλά συζητήθηκαν στη χθεσινή (25 Απριλίου) διαδικτυακή συνέντευξη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για το τι πάει λάθος και τι πρέπει να αλλάξει σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρόντες από την πλευρά του ΣΕΑ ο Πρόεδρος Κώστας Πασχαλίδης, η Αντιπρόεδρος Δέσποινα Κουτσούμπα, η ταμίας Όλγα Σακαλή καθώς και μέλη του ΔΣ του συλλόγου.

Οι κύριες επισημάνσεις:

Τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας υπολειτουργούν μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι χωρίς να μπορούν να εφαρμόσουν το διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) «για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία τους», όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΑ Κώστας Πασχαλίδης. Η αδυναμία τους να προσλάβουν εποχικούς υπαλλήλους και να ανοίξον όλες τις αίθουσες (και όχι τις μισές) από 1η Απριλίου, όπως όλα τα υπόλοιπα μουσεία, είναι αποτέλεσμα του χάους που έφερε η μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ (ν. 5021/2023). Πλήρης η αποτυχία και η διάψευση της υπουργού Λίνας Μενδώνη, η οποία διαβεβαίωνε ένα χρόνο πριν ότι θα οδηγούσε τα μητροπολιτικά μουσεία σε νέα εποχή εξωστρέφειας, ευελιξίας και αύξησης των επισκεπτών τους.

Οι πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη, οι οποίες έρχονται σε καθολική αντίθεση με το πνεύμα και τις αξίες του οικουμενικού μνημείου, που είναι σύμβολο της Δημοκρατίας. Για πρώτη και φορά θεσμοθετείται ζώνη επισκεψιμότητας (7-9 π.μ. και 8-10 μμ) « για ανθρώπους που είναι πιο πλούσιοι από τους άλλους», όπως επισημάνθηκε και έχουν να πληρώσουν 5.000 ευρώ για τη σόλο ξενάγηση.

Το κτίριο των αρχαιολόγων ήταν και παραμένει στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του ΣΕΑ και της υπουργού Πολιτισμού, η οποία κορυφώθηκε με την εκδίωξη των αρχαιολόγων από την ιστορική έδρα τους στην οδό Ερμού, πέρυσι τον Αύγουστο. Το προεδρείο του ΣΕΑ απάντησε σε όλα όσα κατηγορείται προσκομίζοντας έγγραφα σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου, με τη λειτουργία του ξενώνα και απαντώντας για τα οικονομικά του συλλόγου, τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα από οικονομικούς ελεγκτές μετά από ανώνυμη καταγγελία, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΑ. Επισημάνθηκε επίσης ότι ουδέποτε έγινε εμπορική χρήση ούτε υπήρξε κακοδιαχείριση.

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν επίσης ήταν οι θεσμικές αλλαγές στην αυτεπιστασία και στις σωστικές ανασκαφές εις βάρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και υπέρ των εργολάβων, καθώς επίσης και για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι της υπηρεσίας που δεν ξεπερνούν τους 950 ανά την Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter