Σύμβολο αντίστασης

Σύμβολο αντίστασης

Oταν οι ισχυροί του αθλητισμού διαλαλούν πως «ο αθλητισμός δεν μπλέκει με την πολιτική» απλώς φοβούνται. Γιατί πολιτική και αθλητισμός πάνε μαζί.

Oταν ο αθλητισμός γίνεται σύμβολο αντίστασης τότε μετατρέπεται σε κοινωνικό κίνημα. Ξεσηκώνει, ξυπνάει συνειδήσεις, έχει τεράστια κοινωνική απήχηση, δίνει δύναμη. Γι’ αυτό και δεν θέλουν οι ισχυροί να μπλέκει με την πολιτική. Γιατί δίνει στήριγμα στους ανίσχυρους, τους αδικημένους, εμπνέει, συγκινεί, δίνει ελπίδα. 

Η καραμέλα του «no politica» έχει λιώσει από καιρό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σείονται πάλι από τη δολοφονική επίθεση εις βάρος ενός ακόμη ανθρώπου από την αστυνομία. Ομως το «καλομαθημένο ΝΒΑ» που πολλοί παρουσιάζουν ως «κολοφώνα του καπιταλιστικού συστήματος που έχει θεό του μόνο το χρήμα», όπως λένε οι εχθροί του, έδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τη δύναμη του αθλητισμού. 

Η κίνηση των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο να μην αγωνιστούν σε αγώνα των πλέι οφ, με κίνδυνο να αποκλειστούν τη στιγμή που είναι φαβορί για τον τίτλο, σόκαρε τους πολιτικούς, αιφνιδίασε τα «αφεντικά», σμπαράλιασε θεωρίες συνωμοσίας κι έδωσε το σύνθημα στον κόσμο να ξεσηκωθεί ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες! 

Εχει τόση δύναμη ο αθλητισμός που κάνει ολόκληρο πλανητάρχη, τον Ντόναλντ Τραμπ, να τρέμει, καθώς ο γενικός ξεσηκωμός στις ΗΠΑ έρχεται μόλις τρεισήμισι μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές. «Να ψηφίσετε όλοι στις 3 Νοεμβρίου» ήταν το σύνθημα των Μπακς, υπονοώντας ότι ήρθε η ώρα για το μαύρισμα του Τραμπ…

«Νο politica» στον αθλητισμό δεν υπάρχει! Μόνο στην Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν γι’ αυτό. Γιατί οι αθλητές θέλουν να διασφαλίσουν τα λεφτά τους και φοβούνται μη δυσαρεστήσουν τα αφεντικά. 

Οι Ελληνες αθλητές κοιτούν τη δουλειά τους και τη διαιτησία που τους… κλέβει το ψωμί, άντε να κάνουν και μια δήλωση συμπαράστασης. Με λίγα λόγια, «δεν είναι δική τους δουλειά» οι ανισότητες, οι αδικίες, ο ρατσισμός, η άκρατη αστυνομική βία. 

Συμβαίνουν αλλού…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter