Συμβουλές για αποτελεσματική εργασία εξ αποστάσεως

Συμβουλές για αποτελεσματική εργασία εξ αποστάσεως

Καθώς ο COVID-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εργάζονται από το σπίτι.

Ανάμεσα σε πολλές επιχειρήσεις, η Google και η Microsoft έχουν δείξει ενδιαφέρον προτείνοντας ή απαιτώντας από τους εργαζομένους να δουλέψουν από το σπίτι, προσφέροντας περισσότερες μέρες άδειας ή διατηρώντας τους μισθούς, παρά τις μειωμένες ώρες.

Άλλωστε η εργασία από το σπίτι δεν είναι κάτι καινούριο. Σύμφωνα με μελέτες, ο παγκόσμιος αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται εξ αποστάσεως έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το 76% των εργαζομένων προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι, ειδικά όταν θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα πολύπλοκο έργο ή μια απαιτητική εργασία. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, στο γραφείο σας διακόπτουν πολύ συχνά! Πράγματι, ξοδεύετε κατά μέσο όρο 11 λεπτά σε μια εργασία πριν σας διακόψουν. Και μετά σας παίρνει άλλα 25 λεπτά να γυρίσετε στο σημείο που ήσαστε πριν, με περισσότερες πιθανότητες να γίνουν λάθη. Οπότε καλύτερα μείνετε σπίτι!

Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ο καθένας από τη μεριά του. Η εργασία εξ αποστάσεως μπορεί να οδηγεί σε απομόνωση και η ζωή υπό αβέβαιες συνθήκες είναι αγχωτική. Θα ήθελα να τονίσω ότι η επιτυχής εφαρμογή της απαιτεί δύο σημαντικούς παράγοντες: α) τη διαθεσιμότητα σύγχρονων εργαλείων παραγωγικότητας και β) τη δημιουργία μιας κουλτούρας υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης.

Έχει αποδειχθεί ότι το 76% των εργαζομένων προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι, ειδικά όταν θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα πολύπλοκο έργο ή μια απαιτητική εργασία.

Αν ανήκετε σε αυτούς που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, τότε η Life Coach, Ελένη Παπαδάκη, σας προτείνει:

1. Διαβάστε καλά τα μηνύματα. Να ξαναδιαβάζετε ό,τι έχετε γράψει πριν στείλετε ένα email, ώστε να φροντίζετε ότι το μήνυμά σας είναι ξεκάθαρο και στο σωστό τόνο γεφυρώνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ σας. Το να στείλετε “ας μιλήσουμε”, ενώ θέλετε να πείτε “ αυτές είναι καλές προτάσεις, ας δούμε πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε”, είναι κάτι αόριστο και θα προκαλέσει στον παραλήπτη αδικαιολόγητο άγχος. Αν ανησυχείτε για το πώς ο τόνος σας θα γίνει αντιληπτός, πάρτε τηλέφωνο. Ο συνάδελφός σας (που επίσης μπορεί να δουλεύει από το σπίτι) ίσως δεχτεί με ευχαρίστηση την ευκαιρία για λίγη κουβέντα.

2. Χτίστε εμπιστοσύνη. Τα πράγματα που θεωρούνται δεδομένα όταν οι άνθρωποι εργάζονται δίπλα δίπλα, σε ένα εικονικό περιβάλλον, πρέπει να δηλώνονται ρητά και να γίνονται αποδεκτά. Συμφωνείτε με τις προσδοκίες του διευθυντή και της ομάδας σας σχετικά με τις ώρες εργασίας σας; Μοιραστείτε ανοιχτά για οποιεσδήποτε οικογενειακές ανάγκες που απαιτούν να εγκαταλείψετε μια συνάντηση. Ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνό σας εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε μια εργασία. Εν ολίγοις, διαχειριστείτε τις προσδοκίες σχετικά με το χρόνο και αυτά που πρέπει να παραδοθούν. Ανοικτή, διαφανής επικοινωνία είναι ο μόνος τρόπος για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη.

3. Προγραμματίστε ώρες συνεργασίας. Όταν δουλεύουμε εξ αποστάσεως, χάνουμε στιγμές με τους συναδέλφους μας, οι οποίες οδηγούν σε καλές ιδέες: η κουβέντα πριν και μετά τα meetings, η συζήτηση την ώρα του φαγητού κ.α. Όταν κάνετε meeting μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης, προγραμματίστε χρόνο για ανεπίσημες συζητήσεις στην αρχή και το τέλος της συνάντησης. Επίσης, να θυμάστε να είστε περισσότερο παρόντες. Μην φοβάστε να συμμετέχετε στη συνάντηση, να μοιραστείτε πληροφορίες, να παρουσιάσετε την άποψή σας, να συζητήσετε τις ιδέες σας.

4. Βρείτε χρόνο για σύντομα διαλείμματα. Το να απομακρυνθείτε από το γραφείο σας, έστω για 5 λεπτά, σας βοηθά να χαλαρώσετε και να παραμείνετε συγκεντρωμένος. Ένα διάλειμμα είναι κατάλληλο για να κάνετε λίγο stretching, να περπατήσετε ή να αλλάξετε στάση. Βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου σας καθώς επίσης και η τεχνική Pomodoro.

5. Δημιουργήστε ένα τελετουργικό μετά τη δουλειά. Είναι εύκολο να αυξηθούν οι ώρες εργασίας σας όταν δεν φεύγετε από ένα φυσικό γραφείο συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός να θέσετε υγιή όρια. Ο εγκέφαλός σας θα επωφεληθεί από μία εντολή που θα του λέει “η δουλειά τελείωσε”. Μερικές ιδέες: διαλογιστείτε, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα περιοδικό ή σηκώστε μερικά βάρη (μερικές έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική με βάρη ενισχύει τη διάθεσή μας περισσότερο από την αερόβια). Ο Cal Newport, συγγραφέας του Deep Work, τελειώνει κάθε μέρα συγκεντρώνοντας σκόρπιες σημειώσεις σε ένα κεντρικό αρχείο, λέγοντας τη φράση ”Η μέρα ολοκληρώθηκε”. “Αυτός είναι ο κανόνας μου,” γράφει, “Αφού έχω πει την μαγική φράση, εάν ένα θέμα σχετικό με τη δουλειά μου έρθει στο μυαλό, αντιδρώ με την ακόλουθη διαδικασία: είπα την φράση ολοκλήρωσης.”

Να θυμάσαι!

Η εργασία από το σπίτι πολλές φορές φαίνεται μοναχική και απομονωμένη, όμως όταν γίνει σωστά, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε όλους. Είναι βολικό, εξοικονομεί χρόνο από τη μετακίνηση, μας δίνει την ευελιξία να συνδυάσουμε την εργασία και τις ευθύνες της προσωπικής μας ζωής, βοηθά στο να εστιάζουμε στα πιο σημαντικά καθήκοντα και μειώνει το άγχος. Η απομακρυσμένη εργασία είναι το μέλλον – όχι και τόσο μακρινό. Ένα μέλλον που πρέπει να αγκαλιάσουμε υπεύθυνα με ανοιχτό μυαλό, με ουσιαστική επικοινωνία και μια κουλτούρα υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης και τώρα ειδικά είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε.

Πηγή: thriveglobal.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter