Συμβουλές για τρέξιμο όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται ψυχρός

Συμβουλές για τρέξιμο όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται ψυχρός

H μέρα μικραίνει, η θερμοκρασία πέφτει και αυτό αποτελεί καλή δικαιολογία για πολλούς ώστε να μείνουν κλεισμένοι σπίτι, ωστόσο μόνο σωστή δεν είναι αυτή η αντίληψη.

Επιμέλεια: Ηλίας Μπαντούνας

Όσο πέφτει η θερμοκρασία, πρέπει να είστε καταλληλότερα προετοιμασμένοι αν θέλετε να τρέξετε σε εξωτερικό χώρο σε σύγκριση με το τι ισχύει όταν ο καιρός είναι καλός. Στην δεύτερη περίπτωση αρκεί απλά να σηκωθείτε, να βγείτε από το σπίτι και να ξεκινήσετε το τρέξιμο.

Ακολουθούν παρακάτω συμβουλές ώστε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το τρέξιμο με τις μειωμένες θερμοκρασίες που επικρατούν το Φθινόπωρο:

Τρέξιμο στο σκοτάδι

Προετοιμαστείτε κατάλληλα για να τρέξετε χωρίς το φως του ηλίου, ειδικότερα αν το κάνετε πριν ή μετά την εργασία. Σχεδιάστε την διαδρομή σας πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο, έχετε κατά νου σημεία και μονοπάτια που έχουν ελάχιστο φωτισμό και μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Πρέπει να είστε ορατοί από μεγάλη απόσταση

Φορέστε ρουχισμό που δημιουργεί αντανάκλαση ή έχετε μαζί σας προβολέα/φακό. Προτιμάτε να τρέχετε με παρέα ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να δει κάποιον έναν από τους δύο σας αν συμβεί κάτι απρόοπτο.

Προσέξτε τα πεσμένα φύλλα

Μπορεί να δημιουργήσουν φυσικά εμπόδια ή να σας κάνουν να χάσετε την ισορροπία σας αν το έδαφος είναι γλιστερό.

Καλύτερα να νιώθετε αρκετά ζεστοί παρά καθόλου

Σε περίπτωση που είστε σε δίλλημα για το αν πρέπει να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον ρούχο, η απάντηση είναι καταφατική. Μπορείτε αν δεν χρειαστεί να το βγάλετε ή να το αφήσετε κάπου για όσο τρέχετε αν ο καιρός δεν είναι τελικά τόσο ψυχρός. Είναι προτιμότερο να είστε λίγο παραπάνω ζεστοί από το να οδηγηθείτε σε υποθερμία. Επίσης η επιπλέον ζεστασιά βοηθά το σώμα να πάρει μια βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας πιο γρήγορα και βοηθά επίσης στη μείωση των τραυματισμών που οφείλονται σε σφιχτούς μυες και τένοντες.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Eίναι εύκολο να αφυδατωθείτε όταν ο καιρός γίνεται ψυχρός και η ανάγκη για νερό ελαττώνεται και νομίζετε ότι δεν χρειάζεστε τόσα υγρά. Μπορεί να μην ιδρώνετε τόσο συχνά όσο την περίοδο που έχει ζέστη, ωστόσο ο οργανισμός συνεχίζει να χάνει υγρά μέσω της αναπνοής και της ούρησης.

Φορέστε το αντιανεμικό σας

Βοηθά να αποφύγετε τα ρίγη από θυελλώδους ανέμους, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με το ψιλόβροχο.

Καλύψτε δάχτυλα και αυτιά

Εχετε προστατευμένα τα άκρα σας όσο το κρύο μεγαλώνει. Γάντια, καπέλα και επιπλέον ζευγάρια κάλτσες είναι χρήσιμα αξεσουάρ για όποιον τρέχει έξω με χαμηλές θερμοκρασίες.

Να έχετε μαζί μια αλλαξιά στεγνά ρούχα

H υγρασία και ο ιδρώτας νοτίζουν τα ρούχα σας και γι΄ αυτό χρειάζεστε συχνά μετά το τρέξιμο μια αλλαξιά που θα φορέσετε ώστε να καθίσετε λίγο για να χαλαρώσετε μετά την άσκηση.

Μην ξεχνάτε την προθέρμανση

Πρέπει να έχετε ζεσταθεί επαρκώς πριν το τρέξιμο. Καθώς κρυώνει ο καιρός απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε το σώμα να αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία για τρέξιμο. Για τον λόγο αυτό δώστε ιδιαίτερα έμφαση σε αυτό το κομμάτι πριν ξεκινήσετε την άσκηση.

Φορέστε το κατάλληλο ύφασμα

Tα βαμβακερά είναι συχνά μια λάθος επιλογή ενώ το σωστό ζευγάρι κάλτσες μπορεί να κάνει την διαφορά. Διαλέξτε ρούχα που είναι φτιαγμένα από υλικά όπως το πολυπροπυλένιο και μερικά συνθετικά μείγματα, επειδή απορροφούν την υγρασία και κρατούν το σώμα ζεστό και ξηρό.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter