Συμφωνία με τη Γαλλία με πολλά ερωτηματικά

Συμφωνία με τη Γαλλία με πολλά ερωτηματικά

Αναπάντητα ερωτήματα άφησε η διμερής Συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης την οποία ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη οι Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πως διασφαλίζεται για παράδειγμα στο πεδίο ο στόχος που ανέφερε, on camera, ο πρόεδρος Μακρόν «να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας».

Τι κάνουν οι δύο χώρες όταν το Γαλλικό ερευνητικό «Nautical Geo» που διεξάγει έρευνες αυτές τις ημέρες Βορειοανατολικά της Κρήτης και εντός της Ελληνικής ΑΟΖ παρενοχλείται συστηματικά από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού χωρίς ουδείς να αντιδρά και μόνο ένα σκάφος του λιμενικού να παρακολουθεί από απόσταση;

Επ’ αυτού δεν έχουμε κάποια απάντηση. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος Μακρόν, ανέφερε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι ο καρπός μιας σχέσης των τελευταίων ετών. «Αποτελεί τον καρπό των τελευταίων 18 μηνών όπου η εντατική εργασία οδήγησε τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας». Δεν γνωρίζει όμως ουδείς πως διασφαλίζεται αυτή η δέσμευση; Ποιος είναι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν αν υπάρχουν;

Ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε και στην εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής βιομηχανίας. «Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», σημείωσε αλλά οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία και μένει να δούμε τι θα γίνει με τις κορβέτες (ενδιάμεση λύση) για τις οποίες δεν υπήρξε κάποια αναφορά από τους πολιτικούς.

Το σίγουρο είναι ότι η Γαλλία εξέρχεται ωφελημένη αφού μετά το κάζο με τη Συμφωνία Aukus και την απώλεια πολλών δεκάδων δισ. δεν είχε περιθώριο να απολέσει μια ακόμη δουλειά πολλών δισ. Ωφελημένη μπορεί αν νοιώθει και η Ε.Ε. από το γεγονός ότι τα χρήματα θα παραμείνουν σε έδαφός της και δεν θα περάσουν τον Ατλαντικό στο μέτρο όμως που ξεπεράσει τους εσωτερικούς τα ανταγωνισμούς.

Η χώρα μας μπορεί να αισθάνεται ωφελημένοι από το γεγονός ότι θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες με τον εξοπλισμό τους που όπως λένε όσοι γνωρίζουν θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ισχύ που λόγω της τουρκικής απειλής κρίνεται μεν απαραίτητη πληρώνεται δε πανάκριβα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους χειμαζόμενους πολίτες και την οικονομία.

Επιπροσθέτως η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ δηλαδή σύμμαχος. Με τον τρόπο αυτό η Γαλλία θα έλεγε κανείς ότι σπεύδει να καλύψει το κενό που αφήνουν πίσω της η απόσυρση επί της ουσίας των ΗΠΑ από την περιοχή. Η αλλαγή του στάτους στην περιοχή, η αντίδραση της Τουρκίας και η πρόθεση της Γαλλίας να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει είναι προφανώς θέματα που θα εκτιμηθούν το προσεχές διάστημα πιθανότατα στο πεδίο αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter