Συμφωνία μετά… κόπων και έντονων διαξιφισμών στις Βρυξέλλες για την ενεργειακή κρίση

Συμφωνία μετά… κόπων και έντονων διαξιφισμών στις Βρυξέλλες για την ενεργειακή κρίση

«Λευκός καπνός» βγήκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών – μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να καταρτιστεί «οδικός χάρτης» και να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες μέτρα για να περιοριστεί η ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας.

«To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια. Επικρατεί η ενότητα και η αλληλεγγύη. Συμφώνησε να εργαστεί για μέτρα περιορισμού των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ επιχειρώντας να περάσει ένα μήνυμα ενότητας, μετά από αρκετές ώρες συζητήσεων, διαξιφισμών και φανερής κόντρας μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» που είχαν δημιουργηθεί, μεταξύ αυτών που πίεζαν για την επιβολή πλαφόν και των «αντιπάλων» που επιχειρούσαν επιβολή άλλου τύπου μέτρων, οικονομικής ενίσχυσης.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, η υποχώρηση της Γερμανίας η οποία δεχόμενη πιέσεις κατόρθωσε να… ρίξει νερό στο κρασί της διευκολύνοντας τις συζητήσεις ώστε να βρεθεί η πολυπόθητη λύση.

Οι 27 συμφώνησαν να γίνουν αγορές αερίου από κοινού, σε επίπεδο ΕΕ, με το σκεπτικό πως θα είναι «εθελοντικές», αλλά θα καλύπτουν τουλάχιστον το «υποχρεωτικό» επίπεδο του 15% των στόχων πλήρωσης των αποθηκευτικών υποδομών της ΕΕ ενόψει του χειμώνα του 2023.

Κάλεσαν ακόμη να «επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις» με «αξιόπιστους» προμηθευτές, όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, ώστε οι χώρες-μέλη «να επωφεληθούν από το οικονομικό βάρος της ΕΕ» αθροιστικά αντί να ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά, με κίνδυνο να ανεβάσουν τον πυρετό στις αγορές.

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών μόνο «αναίμακτη» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς αναδείχθηκαν με σαφή τρόπο οι διαφορές μεταξύ των δύο «αντιμαχόμενων» μπλοκ, όπως και οι κόντρες μεταξύ κρατών, που οδήγησαν στο να… ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο. Η κόντρα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας ήταν ενδεικτική, ωστόσο άπαντες συμφώνησαν πως στο… τέλος της ημέρας οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες έπρεπε να καταλήξουν σε μία συμφωνία, όπως και συνέβη.

Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έκανε λόγο για «μήνυμα ενότητας» από πλευράς των 27 της ΕΕ, ωστόσο χρειάζεται να διασαφηνιστούν αρκετές λεπτομέρειες αναφορικά με τα όσα… συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, με τις διαπραγματεύσεις για τον καταρτισμό του «οδικού χάρτη για την ενέργεια» να συνεχίζονται σε επίπεδο υπουργών την επόμενη εβδομάδα.

Σε περίπτωση που οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν καταφέρουν να οριστικοποιήσουν ένα σαφές πλάνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τότε οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για ακόμη έναν γύρο συζητήσεων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Κατά τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι μηχανισμοί που περιγράφονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή «τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου». Θεωρεί πως οι ηγέτες «έστειλαν με πολύ σαφή τρόπο σήμερα μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητά (τους) και την ενότητά (τους)».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter