Συμφωνία Ρέντσι-Καλέντα: Και εγένετο «τρίτος πόλος» στην Ιταλία

Συμφωνία Ρέντσι-Καλέντα: Και εγένετο «τρίτος πόλος» στην Ιταλία

Ο τρίτος πόλος είναι γεγονός στην ιταλική πολιτική σκηνή, καθώς Ματέο Ρέντσι και Κάρλο Καλέντα ήρθαν αυτή την Πέμπτη σε συμφωνία σχηματισμού κοινού μπλοκ για κάθοδο στις εκλογές. Οι ηγέτες της νεοσύστατης συμμαχίας δήλωσαν ότι η συμφωνία τους θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα «λαϊκιστικά» δεξιά και αριστερά κόμματα στις πρόωρες εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον επόμενο μήνα.

«Μια σοβαρή και ρεαλιστική εναλλακτική στον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό που κατέστρεψε αυτή τη χώρα… γεννήθηκε σήμερα», έγραψε ο Καλέντα στο Twitter μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το κόμμα Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Εκλογικές ζυμώσεις

Οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο, αφού τόσο τα Πέντε Αστέρια όσο και η Λέγκα του Βορρά, βασικά κόμματα της κυβέρνησης, απέρριψαν την ψήφο εμπιστοσύνης σε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραιτήθηκε, αλλά συμφώνησε να παραμείνει ως προσωρινός πρωθυπουργός.

Το κεντρώο σύμφωνο ήρθε αφού το κόμμα Azione με επικεφαλής τον Κάρλο Καλέντα αποφάσισε απροσδόκητα να εγκαταλείψει την κεντροαριστερή συμμαχία με το Δημοκρατικό κόμμα, επικρίνοντας την παρουσία κομμάτων, όπως η Ιταλική Αριστερά και οι Πράσινοι, που δεν υποστήριξαν τον Ντράγκι σε μια σειρά από νομοσχέδια.

Η Azione και η Italia Viva συγκεντρώνουν περίπου το 8% μαζί. Σύμφωνα με μελέτη την Τρίτη, θα έπαιρναν μόλις 23 έδρες στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, με πιθανό αποτέλεσμα την ενίσχυση της συνολικής συντηρητικής πλειοψηφίας.

Μπροστά η ιταλική ακροδεξιά

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ,είναι έτοιμη να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο εκλογικός νόμος της Ιταλίας ευνοεί τα κόμματα που σχηματίζουν ευρείες συμμαχίες.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει επίσης σχηματίσει συμμαχία με αρκετούς μικρούς κεντρώους και αριστερούς συμμάχους, ενώ ο γραμματέας του, Ενρίκο Λέττα, έχει επικρίνει τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου ως βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών. Το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατέβει μόνο του. 

«Η Ιταλία μάς χρειάζεται, για να αποφύγουμε τον λαϊκιστικό εφιάλτη και να επιστρέψουμε στο όνειρο για καλή πολιτική», έγραψε στο Facebook ο ηγέτης της Italia Viva, Ρέντσι, λέγοντας ότι ο Καλέντα θα είναι ο επικεφαλής της κεντρώας εκστρατείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter