Συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Βελιγράδι και Πρίστινα κατέληξαν σε συμφωνία της ύστατης αργά το βράδυ της Τετάρτης, με στόχο να λάβει τέλος η σχεδόν διετής διένεξή τους για τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Μία συμφωνία που επετεύχθη μετά τις προειδοποιήσεις της Δύσης για το ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

«Έχουμε συμφωνία», συνόψισε ο Τζοζέπ Μπορέλ μέσω Twitter, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στην πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεών τους».

Η προηγούμενη απόπειρα να κλειστεί συμφωνία απέτυχε τη Δευτέρα, καθώς ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι και ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση και η Πρίστινα ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων για 48 ώρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον Μπορέλ.

Περίπου 50.000 σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας και συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι από την πλευρά της ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το Κόσοβο αισθάνεται ευγνωμοσύνη», ανέφερε η κυρία Οσμάνι μέσω Twitter.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter