Συμφώνησαν για άγρια «αφαίμαξη»

Συμφώνησαν για άγρια «αφαίμαξη»

Οι οικονομικοί αρμόδιοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη μια προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι επιτυχημένοι γιατί έφεραν ανάπτυξη περί το 9% το 2021. Από την άλλη αρνούνται να στηρίξουν την κοινωνία με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Σε περίοδο βαθιάς κρίσης και λόγω της ακρίβειας εμφανίζονται υποτακτικοί έναντι των δανειστών. Συμφώνησαν για περαιτέρω λιτότητα το 2022, τραβώντας το χαλί κάτω από τα γυάλινα, έτσι κι αλλιώς, πόδια της ελληνικής κοινωνίας.

Πώς όμως συνδυάζονται οι πανηγυρισμοί για ισχυρή ανάπτυξη με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό; Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ισχυρή οικονομία, αλλά ταυτόχρονα προβλήματα στήριξης μιας κοινωνίας που έχει ποδοπατηθεί από την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και στην ενέργεια; Η απάντηση είναι απλή: λένε ψέματα σε όλα.

• Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά υπό το βάρος των κυβερνητικών επιλογών και της παταγώδους αποτυχίας στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας από τον Νοέμβριο του 2020, η οποία συσσώρευσε με τις αστειότητες της καραντίνας-ακορντεόν τεράστια προβλήματα στις περισσότερες επιχειρήσεις, μέχρι που αφέθηκαν τα πράγματα στη μοίρα τους και από τον Σεπτέμβριο του 2021 ζούμε το δράμα των 80 με 100 και πάνω θανάτων ημερησίως!

• Το κόστος δανεισμού αυξάνεται, αφού η ΕΚΤ δεν στηρίζει πια ενεργά τα ελληνικά ομόλογα και οι θεσμικοί που δανείζουν τα κράτη γνωρίζουν τι συμβαίνει με τις επιλογές Μητσοτάκη στην οικονομία. Γνωρίζουν ότι η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει και το μόνο που αβγατίζει χρήμα στο ελληνικό επιχειρείν είναι οι «λίγοι και δικοί μας άνθρωποι». Είναι αυτοί που λαμβάνουν μέρος στο «πάρτι» (άνω των 5 δισ. ευρώ) των απευθείας αναθέσεων. Αυτή η υπερσυγκέντρωση χρήματος στους φίλους της «Μαξίμου ΑΕ» δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη για την επιτάχυνση του παραγόμενου ΑΕΠ διασπορά στο σύνολο της οικονομίας μέσω της αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων.

Πρωτογενές έλλειμμα

Εδώ εισέρχεται το ζήτημα που γεννά το πρωτογενές έλλειμμα. Γνωρίζουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα είναι τεράστιο για το 2021 και απαιτείται λιτότητα τα τάξης άνω των 10 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν αναφέρεται στα συστημικά –και πετσωμένα ΜΜΕ– είναι ότι οι Σταϊκούρας – Σκυλακάκης δεσμεύτηκαν στους δανειστές μας να μειώσουν το έλλειμμα εντός του 2022 στο 1% του ΑΕΠ και όχι στο 1,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η λιτότητα για το 2022 θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ. Για να καταλάβουμε τι φέρνουν οι χειρισμοί των «αρίστων» του οικονομικού επιτελείου αρκεί να αναφέρουμε τα απόλυτα μεγέθη του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Το 2021 το έλλειμμα έκλεισε στα 10,98 δισ. ευρώ. Η αρχική συμφωνία με τους δανειστές ήταν για το 2022 να μειωθεί στα 2,680 δισ. ευρώ. Ομως πλέον η δεσμευτική συμφωνία αφορά έλλειμμα 1,872 δισ. ευρώ!

Στην πράξη αυτό δείχνει ότι πέραν των απευθείας αναθέσεων στους φίλους της «Μαξίμου ΑΕ», δεν πρέπει να αναμένουμε πολλά πράγματα για τη στήριξη της οικονομίας. Οσο και αν πιέζει η αντιπολίτευση για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ των τροφίμων. Οσο και αν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «φλέγει» το εισόδημα των Ελλήνων. Οσο και αν η κοινωνία δεν αντέχει τόση ακρίβεια. Εκείνοι θα αντιστέκονται σε όποια στήριξη, θα δανείζονται αφειδώς για να τα χορηγούν σε απευθείας αναθέσεις και θα προτάσσουν το επιχείρημα της δημοσιονομικής προσαρμογής!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter