Συμφώνησαν ΝΔ – ΔΗΣΥ στην αναβάθμιση των F16 παρά τις διαδικαστικές ενστάσεις

Συμφώνησαν ΝΔ – ΔΗΣΥ στην αναβάθμιση των F16 παρά τις διαδικαστικές ενστάσεις

Αντιπαράθεση εντυπώσεων και όχι ουσίας πραγματοποιήθηκε στην κλειστή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής αναφορικά με τη διαδικασία που ακολούθησε ο Π. Καμμένος για την αναβάθμιση των F16. Παρά τις διαδικαστικές κορώνες από ΔΗΣΥ και ΝΔ, τελικά τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Έντονες ενστάσεις επί της διαδικασίας προέβαλαν ΝΔ – ΔΗΣΥ σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τη συμφωνία αναβάθμισης των F16. Συγκεκριμένα, κατηγόρησαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας πως πρώτα έθεσε το θέμα στο ΚΥΣΕΑ και ακολούθησε η σχετική συζήτηση στη Βουλή ενώ η πορεία των διαδικασιών θα έπρεπε να είναι η αντίστροφη.

«Έχουμε θέμα διαδικασίας και όχι ουσίας» είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τον Βασίλη Κικίλια να μεταφέρει την ανακοίνωση της ΝΔ για το θέμα:

«Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο ΥΠΕΘΑ φέρνει ακέραια την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 της πολεμικής αεροπορίας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες τις συμφωνίας, η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Πάρα ταύτα, θέλοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και της πολεμικής αεροπορίας, η ΝΔ εκφράζει την σύμφωνη γνώμη της επί της αρχής».

Αξιοσημείωτο δε πως ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, πραγματοποίησε επίσκεψη (σ.σ. τέταρτη κατά το τελευταίο διάστημα) στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, γεγονός που ίσως να έπαιξε το ρόλο του για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Θεοχαρόπουλος πήρε “γραμμή” από τον Παπαχρήστο»

«Η ΝΔ θέλει τη συμφωνία, διαφωνεί για τη διαδικασία ότι δεν έγινε σωστά» είπε ο υπουργός μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, κατηγορώντας παράλληλα τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ότι πήρε «γραμμή» από τον δημοσιογράφο των Νέων, Γιώργο Παπαχρήστο. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Καμμένος για να απαντήσει στις ενστάσεις εξήγησε πως θα έληγε η προθεσμία για την απάντηση της ελληνικής πλευράς και γι’ αυτό συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, έχοντας υπόψη τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπή. Επιπλέον, διασαφήνισε πως μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ συγκροτήθηκε μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνίας επί της αρχής αλλά και επί των λεπτομερειών και όταν έρθει η αμερικανική απάντηση στο ελληνικό Letter Of Agreement θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί η αμερικανική απάντηση.

«Δεν υπάρχει δήλωση πολιτικών φρονημάτων στον στρατό»

Αναφορικά με την Ερώτηση 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ για τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη εθνοφύλακα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως στον ελληνικό στρατό «δεν υπάρχει δήλωση πολιτικών φρονημάτων». «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο εθνοφύλακας» είπε για τον πρώην πυρηνάρχη που καταδικάστηκε για επίθεση κατά δύο γυναικών από την Βόρεια Ήπειρο, προσθέτοντας πως δεν υπήρχε ούτε πληροφορία, ούτε απόφαση. Κατέληξε λέγοντας πως «οι καταδικαστικές αποφάσεις έρχονται από τη Δικαιοσύνη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter