Συμφωνία – ορόσημο από την ΕΛΠΕ για τη δημιουργία γιγαντιαίου έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα

Συμφωνία – ορόσημο από την ΕΛΠΕ για τη δημιουργία γιγαντιαίου έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα

Εμβληματική συμφωνία για την εξαγορά ισχυρού χαρτοφυλακίου Φωτοβολταϊκών έργων της Γερμανικής εταιρείας juwi στη περιοχή της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW, ανακοίνωσε σήμερα η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, υλοποιώντας τον Στρατηγικό της σχεδιασμό για Ενεργειακή Μετάβαση και Βιώσιμη Ανάπτυξη, με επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων σε νέες δραστηριότητες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα – 20 φορές πιο μεγάλο από τα ήδη υπάρχοντα – και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 4 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., με σημαντικό όφελος για την οικονομία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς θα δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, οι περισσότερες των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία. Η περίοδος εργασιών αναμένεται να διαρκέσει 16 μήνες και το έργο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο Δ’ Τρίμηνο του 2021.

Με την εν λόγω συναλλαγή, επισπεύδεται η επίτευξη του βραχυπρόθεσμου στόχου που είχε θέσει η Διοίκηση του Ομίλου για 300 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, με μεσοπρόθεσμη επιδίωξη τα 600 MW έως το 2025.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας τους άξονες του Στρατηγικού πλάνου που έχει τεθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως επικοινωνήσαμε στις αγορές πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε το υφιστάμενο επιχειρηματικό μας χαρτοφυλάκιο, αλλά ταυτόχρονα να κτίσουμε και την ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών με ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Έχουμε θέσει σαν στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το έτος 2030 και για να το πετύχουμε χρειάζεται -πέρα από ανακοινώσεις- μεθοδική και στοχευμένη προσέγγιση σε όλες τις δραστηριότητες μας. Με την επένδυση αυτή, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για το μετασχηματισμό της ΕΛΠΕ σε έναν ενεργειακό Όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις. Η επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα, καθώς προσδίδει αξία στην Εταιρία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και, παράλληλα, στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτελεί τα τελευταία 60 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της χώρας, ενώ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 5 δις ευρώ την τελευταία εικοσαετία για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και την παραγωγή πιο ποιοτικών και «καθαρών» καυσίμων. Έχοντας ενσωματώσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της Στρατηγικής της, η Εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέχρι το 2030. Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι τα συνολικά κονδύλια για το επενδυτικό πρόγραμμα της τρέχουσας πενταετίας ανέρχονται σε περίπου 1 δις ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στη δημιουργία, ή σε εξαγορές, έργων ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τη συμφωνία εξαγοράς υπέγραψαν ο Γενικός Δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος και ο κ. Τάκης Σαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος, juwi Hellas Α.Ε.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ ομιλίες απηύθυναν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος και ο Chief Operating Officer της Γερμανικής Εταιρείας juwi AG κ. Stephan Hansen.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων/νος Σκρέκας, η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου, οι Βουλευτές Κοζάνης κ.κ. Γιώργος Αμανατίδης της ΝΔ και Γιώργος Αρβανιτίδης του ΚΙΝΑΛ, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Ernst Reichel, o Εμπορικός Ακόλουθος της Γερμανικής Πρεσβείας κ. Dorn Michael, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Ενεργειακής αγοράς και Θεσμικών Φορέων, στελέχη των Τραπεζών και του Επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του Τύπου.

Ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ενήργησε η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC), ενώ η δικηγορική εταιρεία Ζέπος και Γιαννόπουλος ενήργησε ως νομικός σύμβουλoς για τη Συναλλαγή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter