Συμφωνία πακέτο στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας

Συμφωνία πακέτο στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας

Μια συμφωνία «πακέτο» στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι ο βασικός στόχος του Μαξίμου και του Οικονομικού επιτελείου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξει η επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

Στο Μαξίμου αν και κρατούν χαμηλούς τόνους για την επίσκεψη σημειώνουν με νόημα πως ο κ. Μοσκοβισί «δεν έρχεται για ταξίδι αναψυχής» και πως «αν δεν υπήρχε έδαφος για μια συμφωνία δεν θα ερχόταν στην Αθήνα».

«Άλλωστε», συνεχίζουν, στην πενταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή παρά το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκε η αισιοδοξία του Γ. Ντάισελμπλουμ δεν τέθηκε κανένα τελεσίγραφο και η «υποτιθέμενη κοινή πρόταση των θεσμών δεν είχε τον χαρακτήρα του ‘‘take it or leave it’’, κάτι που από μόνο του λέει πολλά».

Χθες ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «στόχος της Αθήνας είναι μια πολιτική συμφωνία πακέτο, στο Eurogroup τις επόμενης Δευτέρας». Βασική επιδίωξη της Αθήνας να συνυπολογιστούν η υπεραπόδοση του 2016 και ενδεχόμενη υπεραπόδοση του 2017. «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο. Θέλουμε και θετικά πράγματα. Θα κάνουμε και θετικά πράγματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιδιώξεις μέρος αυτής της υπεραπόδησης θα κλίσει το δημοσιονομικό κενό για το 2018 και θα τροφοδοτήσει τα «θετικά πράγματα» (μείωση φόρων υπέρ της ανάπτυξης) για τα οποία μίλησε χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Κομισιόν και τον Π. Μπσκοβισί επιβεβαίωσε και η χθεσινή δήλωση-αίτημα του τελευταίου, μέσω της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews, να ληφθεί υπ’ όψιν η υπεραπόδοση της Ελλάδος ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter