Συμφωνία Σταθάκη-Θεσμών για τα ενεργειακά

Συμφωνία Σταθάκη-Θεσμών για τα ενεργειακά

Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Συγκεκριμένα:

– Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.

– Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, συζήτησαν το θέμα των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εξέλιξη είναι ομαλή.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, θα γίνει η τελική συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, για να επιλυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter