Συμφωνία στη Ράκα της Συρίας για απομάκρυνση αμάχων

Συμφωνία στη Ράκα της Συρίας για απομάκρυνση αμάχων

Μια αυτοκινητοπομπή αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τη Ράκα, μετά από μια συμφωνία εκκένωσης της πόλης αυτής όπου έχουν ταμπουρωθεί οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι απώλειες αμάχων και “προφανώς αποκλείονται οι ξένοι τρομοκράτες” (σ.σ. μέλη του ΙΚ), τονίζεται στην ανακοίνωση. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο τι θα γίνει με τους Σύρους μαχητές του ΙΚ.

Όσοι πολίτες φύγουν από τη Ράκα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα ταυτοποιηθούν και θα τους γίνει σωματικός έλεγχος.

Ο διεθνής συνασπισμός ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 100 τζιχαντιστές παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, χωρίς να διευκρινίσει αν επρόκειτο για Σύρους ή υπηκόους άλλων χωρών.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός των Κούρδων και Αράβων μαχητών, μπήκαν στη Ράκα τον Ιούνιο, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού και έχουν καταφέρει να καταλάβουν σχεδόν το 90% της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τους θύλακες όπου είναι αποκλεισμένοι οι τζιχαντιστές και να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στην πόλη λόγω των μαχών. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν μεταξύ του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκα (μια τοπική διοίκηση που συνδέεται με τις SDF) και αρχηγών των τοπικών φυλών.

Μια στρατιωτική πηγή των SDF είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι λεωφορεία και φορτηγά περιμένουν έξω από τη Ράκα για να μεταφέρουν στο Ντέιρ Εζόρ όσους μαχητές έχουν καταθέσει τα όπλα. Το Ντέιρ Εζόρ είναι μια επαρχία της ανατολικής Συρίας που ελέγχεται ακόμη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, από το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή AΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter