Συμφωνία των Πρεσπών: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις Χ.Α. και ΑΝΕΛ (Live)

Συμφωνία των Πρεσπών: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις Χ.Α. και ΑΝΕΛ (Live)

Στην κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας προχώρησαν Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις του Συντάγματος. ΝΔ και ΔΗΣΥ έθεσαν -παραπειστικά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- ως παρεμπίπτον ζήτημα την κατάθεση του ενιαίου κειμένου του Συντάγματος της Βορείου Μακεδονίας, όπως αυτό τροποποιήθηκε κατά την πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης στη πΓΔΜ.

Σε κλίμα έντασης και πόλωσης, ο εισηγητής της νεοναζιστικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, έκανε λόγο για «εθνική προδοσία», καθώς όπως είπε μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών εξυπηρετούνται «ιταμές αξιώσεις» υπέρ της γείτονος. Κατά τη διατύπωση της ένστασης αντισυνταγματικότητας, κατήγγειλε απόπειρα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και απαρίθμησε τις -κατά την Χρυσή Αυγή- παραβιάσεις του Συντάγματος.

Σε ένσταση αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας προχώρησε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο Π. Καμμένος -μεταξύ άλλων- ζητούσε να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από 180 βουλευτές, επικαλούμενος το άρθρο 28 του Συντάγματος.

«Οι χρυσαυγίτες είναι οι πραγματικοί προδότες του έθνους και της Δημοκρατίας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την ένσταση αντισυνταγματικότητας των χρυσαυγιτών, εξαπολύοντας επίθεση στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Αποκάλεσε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής πολιτικούς και ιδεολογικούς απογόνους όσων παρέδωσαν στους Βούλγαρους τη Μακεδονία, λέγοντας μάλιστα ότι όποιος χρυσαυγίτης σηκώνει την ελληνική σημαία αντιποιείται το εθνικό σύμβολο.

Τη θέση που εξέφρασε ο κ. Δένδιας χειροκροτήθηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σταύρο Κοντονή να τονίζει ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τα λεγόμενα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, καθώς οι χρυσαυγίτες είναι «oι προδότες της Δημοκρατίας και του έθνους».

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας των χρυσαυγιτών δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, ενώ αυτή των ΑΝΕΛ στηρίχθηκε μόνο από τους χρυσαυγίτες και ως εκ τούτου απορρίφθηκε από την Ολομέλεια.

Απορρίφθηκε και το παρεμπίπτον

Ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει στο ζήτημα που έθεσαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων, εξήγησε ότι στη ρηματική διακοίνωση εμπεριέχεται το πλήρες κείμενο με τις τροποποιήσεις της Συνταγματικής Αναθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στη γείτονα. Εξήγησε, επίσης, ότι δεν δύναται να κατατεθεί σε ενιαίο κείμενο το τροποποιημένο Σύνταγμα της Βορείου Μακεδονίας, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι για να ισχύσουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις πρέπει να κυρωθεί η διμερής συμφωνία στην Ελληνική Βουλή αλλά και ότι ορίζεται ως ισχύουσα πρακτική στη γείτονα οι τροποποιήσεις του Συντάγματός της να προστίθενται στο τελευταίο μέρος αυτού.

Με ψηφοφορία, δια εγέρσεως, το παρεμπίπτον ζήτημα των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter