Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Γεωργιάδης διέγραψε την «εθνική γραμμή» του Βουκουρεστίου

Μονοκοντυλιά διέγραψε ο Αδ. Γεωργιάδης την «εθνική γραμμή» που χαράχτηκε στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, το 2008, αναθεωρώντας τα ιστορικά γεγονότα, όπως αυτά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή και με την προσωπική συμβολή της τότε ΥΠΕΞ, Ντ. Μπακογιάννη.

«Εμείς δεν θέλουμε καθόλου τον όρο "Μακεδονία" σε αυτό το όνομα. Ποτέ δεν το θέλαμε. Ούτε στο Βουκουρέστι, ούτε ποτέ. Εάν το δεχόμασταν, θα το δεχόμασταν ως όρο εθνικού συμβιβασμού, με πολύ μεγάλο πόνο» είπε επί λέξει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά, στον Άδωνη Γεωργιάδη απάντησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ζητώντας από τη ΝΔ να αποσαφηνίσει αν αποτάσσεται πλέον την «εθνική γραμμή» που χαράχτηκε το 2008. «Από πότε η θέση της Ν.Δ. δεν ήταν "σύνθετη ονομασία", για να το ξέρουμε; Και ότι δεν ήθελε ποτέ τον όρο "Μακεδονία"; Εάν αυτή δεν ήταν η εθνική γραμμή, πρέπει να μας το πει η Ν.Δ., εδώ πέρα, για να το ξέρουμε πάρα πολύ καλά» ανέφερε.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Κατρούγκαλος, υπενθυμίζοντας ότι ο Αδ. Γεωργιάδη δήλωνε το 2007 ότι ο Κ. Καραμανλής «ξεπούλησε τη Μακεδονία». «Υπάρχει βίντεο, όπως γνωρίζετε, από τις 6 Ιουλίου του 2007, στο οποίο –μπορείτε να το δείτε και στα tweet, τα οποία έχουν κατ’ εξοχήν κυκλοφορήσει- που αναφέρεστε στην αποδοχή της σύνθετης ονομασίας από τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας: "Αυτή η απίστευτη υποχώρηση, αυτή η απίστευτη τούμπα του Μακεδόνος-τρομάρα του- πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπαίνει στην ιστορία ως πρωθυπουργός που ξεπούλησε τη Μακεδονία, γίνεται ακόμα χειρότερη με την πρόστυχη πράξη του να κάνουν το άσπρο-μαύρο και να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την άτακτη υποχώρηση σε επιτυχία"» θύμισε στο Σώμα ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Συναισθηματικές προσεγγίσεις και απαντήσεις μέσω… Αγανακτισμένων

Παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ έκανε μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα του 2011 και στο κίνημα των Αγανακτισμένων, ενώ με μία συναισθηματική προσέγγιση αποπειράθηκε να αιτιολογήσει την αναίρεση της « εθνικής γραμμής του Βουκουρεστίου».

«Ο κ. Κατρούγκαλος ήταν στο τραπεζάκι του Συντάγματος στην πλατεία των ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ μαζί με την Χρυσή Αυγή, που θα καταργούσαν το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Άρα. παρακαλώ πολύ, όταν μιλά κάποιος για προηγούμενες δηλώσεις ενός άλλου, να κοιτά τον εαυτό του στον καθρέπτη» απάντησε στην αρχή ο Αδ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε με έντονο το στοιχείο της επίκλησης στο συναίσθημα:

«Εγώ κύριε Κατρούγκαλε, ως πολιτικός αντίπαλος του Κώστα Καραμανλή, τότε, πίεζα για να μην περάσει η σύνθετη ονομασία, με την οποία εξαιρετικά διαφωνούσα. Όπως σας είπα και πριν η μεγάλη διαφορά των δύο παρατάξεων είναι ότι για τη Νέα Δημοκρατία η σύνθετη ονομασία ήταν ένας επώδυνος συμβιβασμός για να λυθεί ένα πρόβλημα, ενώ για εσάς είναι μια ευχαρίστηση γιατί αποτελεί συνέχεια της ιδεολογίας, που εκπροσωπείτε. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά για να συνεννοούμαστε».

Θα υπάρξει αντίδραση;

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ στην Επιτροπή της Βουλής αποτελεί ένα ακόμα ξεκάθαρο δείγμα της ιδεολογικής μετατόπισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εν προκειμένω προκύπτει από την πολιτική πίεση που δέχεται από τα «δεξιά» της και συγκεκριμένα από τους ΑΝΕΛ που εξ αρχής έχουν διασαφηνίσει ότι διαφωνούν καθέτως και οριζοντίως με οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γείτονα.

Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται (αν θα υπάρξει) η αντίδραση από στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, τα οποία χάραξαν με τους χειρισμούς τους τη λεγόμενη «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.