Σύμη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Καταστροφική η επέλαση της «Ευρυδίκης»(Video & Photos)

Σύμη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί –  Καταστροφική η επέλαση της «Ευρυδίκης»(Video & Photos)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το νησί της Σύμης, το οποίο δέχτηκε άγριο πλήγμα από την “Ευρυδίκη”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας, η βροχή προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο νησί και παρέσυρε πολλά αυτοκίνητα στη θάλασσα. Περισσότερα από 10 αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στην θάλασσα.

Αμέσως ενημερώθηκαν όλες οι υπηρεσίες και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης των ζημιών.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε ότι έχουν δοθεί ήδη εντολές και ξεκίνησε πλωτό του λιμενικού σώματος από την Κάλυμνο με ειδικούς δύτες, για να συνδράμουν στις έρευνες για τα αυτοκίνητα που κατέληξαν στη θάλασσα, αν υπήρχαν μέσα σε αυτά οδηγοί ή συνεπιβάτες.

Επίσης ο ίδιος αναμένεται να έρθει σήμερα από την Αθήνα στη Ρόδο και στη συνέχεια να μεταβεί στο νησί της Σύμης με το ναυαγοσωστικό του λιμενικού σώματος προκειμένου να συντονίσει τις έρευνες. Μηχανήματα στο νησί αναμένεται να στείλει αύριο και ο Στρατός μαζί με κλιμάκιο ειδικών για να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα.

Στη Σύμη εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε το ΥΕΝ νωρίτερα δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το λιμάνι της Σϋμης το blue star paros εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Με το 549 τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στη Σύμη καθώς και με μέσα και προσωπικό της 95ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Ρόδου συντρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί στο νησί από την 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 φορτωτής γαιών, 2 κινητά μαγειρεία, 2 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, 1 κινητός επικοινωνιακός κόμβος, 2 οχήματα τύπου «Καναδέζα» με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (4 αξιωματικοί και 15 οπλίτες).

https://www.facebook.com/Sotirios.V.Sotirakis/videos/10214657284329931/











Χωρίς ρεύμα η Σύμη

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σύμης κ. Παπακολοδούκας η βλάβη στον σταθμό της ΔΕΗ δεν αναμένεται να φτιαχτεί άμεσα και έτσι το νησί παρέμεινε χωρίς ρεύμα όλη την διάρκεια της νύκτας.

Το μέγεθος των ζημιών αναμένεται να υπολογιστεί το πρωί αφού οι βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες και πρωτόγνωρες για το νησί. Στη Σύμη πρόκειται να βρίσκονται νωρίς το πρωί πυροσβεστικές αντλίες και μηχανήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη Σύμη

Στη Σύμη βρίσκεται ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.

‘Αμεσα θα πρέπει:

α) Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

β) Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών.

γ) Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις.

δ) Να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ροδιακή

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter