Συμμαχίες και συγκρούσεις στον δρόμο προς την κάλπη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Συμμαχίες και συγκρούσεις στον δρόμο προς την κάλπη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Μια μάχη χαρακωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου, ενόψει του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία. Στελέχη ξιφουλκούν υπέρ της υποψηφιότητας που έχουν επιλέξει. Επανέρχεται από την πλευρά Αχτσιόγλου το ζήτημα της τηλεμαχίας (debate) χωρίς να είναι πιθανή η διεξαγωγή του. Ο Στέφανος Κασσελάκης κρίνει ότι δεν προσθέτει κάτι η τηλεοπτική αντιπαράθεση και προτάσσει την επαφή με τον κόσμο και ξεκινά ήδη περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, επικρατεί πυρετός διεργασιών στα επιτελεία και των άλλων τριών υποψηφίων που έδωσαν στον πρώτο εκλογικό γύρο τη μάχη για την ηγεσία. Διερευνούν αν και με ποιον τρόπο θα δώσουν το σήμα για την ψήφο της δεύτερης Κυριακής.

Ήδη, οι προσθαφαιρέσεις των ποσοστών στο εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Σεπτεμβρίου προσδιορίζουν ως κρίσιμη τη στάση που θα κρατήσει ο Νίκος Παππάς ο οποίος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα στελέχη που τον στήριξαν σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική για τελικές αποφάσεις. Προτάσσει, όπως προβάλλει το επιτελείο του, την ψύχραιμη αποτίμηση του αποτελέσματος με το βλέμμα στο μέλλον. Το προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι των μελών που τον στήριξαν είναι καθοριστικό για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος μεταξύ Εφης Αχτσιόγλου και Στέφανου Κασσελάκη, στον οποίο όπως όλα δείχνουν θα κατευθυνθεί κάποιο τμήμα ψηφοφόρων του. Τα στελέχη και τα απλά μέλη που στήριξαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποτελούν δεξαμενή ψήφων υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου, με την οποία έχουν κοινές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα, ενώ είναι μακρυά από τις πολιτικές επιλογές Κασσελάκη και τον τρόπο του πολιτεύεται . Το επεσήμανε με σαφή τρόπο στη δήλωσή του το βράδυ του α΄γύρου ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος τόνισε ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα, έχουν διεισδύσει πολύ εκεί που δεν το περιμένει κανείς, ενάντια στην ουσία της πολιτικής .

Πάντως, το κλίμα είναι τεταμένο, και δηλώσεις που έκαναν οι διεκδικητές της προεδρίας το βράδυ της πρώτης κάλπης αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης την επόμενη μέρα. Οι αιχμές που άφησε η Εφη Αχτσιόγλου («Δεν πρέπει να πορευόμαστε στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» κά.) αποτέλεσαν τη βάση σφοδρής επίθεσης εναντίον της από στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε για τοξικότητα ενώ προβάλλοντας το εκλογικό προβάδισμα Κασσελάκη επέρριψε ευθύνες στην Εφη Αχτσιόγλου ότι το κόμμα πάει σε δεύτερο γύρο επειδή η υποψήφια πρόεδρος εκτιμά ότι μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος επίσης προέβαλε τη δυνατότητα να μην γίνει δεύτερος γύρος, τονίζοντας ότι ήταν σαφές το μήνυμα της πρώτης κάλπης .

Παράλληλα, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Τσίπρας με δηλώσεις του χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως τον άνθρωπο που έφερε κόσμο στις κάλπες και προσδιόρισε ότι είναι επαρκής για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, είναι αξιοσημείωτη η αναφορά του (ΕΡΤ/18.9.2023) στο ότι είναι άκυρη η συζήτηση για διασπάσεις , σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν τον ενδιαφέρει μια συντεταγμένη ενωμένη πορεία προς το 5%, την στιγμή που μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν και σε αυτή την πορεία συντάσσεται.

Την ίδια ώρα, το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου εμφανίζεται να χαμηλώνει τους τόνους , ύστερα από τη δήλωσή της που προκάλεσε τριβές . Φαίνεται ότι θα εστιάσει από δω και πέρα στην προσπάθεια να ενεργοποιήσει ως την Κυριακή των εκλογών (24 Σεπτεμβρίου) παλιά μέλη που δεν ήρθαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή . Επιδιώκει να διατηρήσει τις δυνάμεις του πρώτου γύρου και να χτίσει «συμμαχίες» που θα γεφυρώσουν το χάσμα των εννιά μονάδων που έδωσαν τη νίκη στην πρώτη κάλπη στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ηχηρή παρέμβαση έκανε μια μέρα μετά την Κυριακή των πρώτων εκλογών ο Στέφανος Τζουμάκας που μετείχε στην εκλογική διαδικασία του α΄γύρου διεκδικώντας την προεδρία. Τα βέλη του εκτοξεύτηκαν προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές σε εκφυλισμό της λογικής του ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και σε «μεθοδεύσεις σε βάρος κάθε δημοκρατικής εξέλιξης». Τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 αντικατοπτρίζει,« αυτό που αποτελεί την εξέλιξη της κρίσης ηγεσίας και πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Τόνισε ότι το κείμενο της δήλωσής του είναι «μια κατ’ αρχήν προσέγγιση στη νέα εκδοχή της παρακμής που πλασάρεται ως Πρόοδος». Και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να θεσπισθεί δίπλωμα απονομής “πολιτικής ευρεσιτεχνίας” σε δήθεν Αριστερούς που διακρίθηκαν στη χειραγωγούμενη υιοθέτηση του δεξιού φαινομένου του τιμωρητισμού, ως δήθεν προοδευτική επιλογή με “αριστερό” περιτύλιγμα»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter