Συμμαχούν Βαρουφάκης-Σακοράφα

Συμμαχούν Βαρουφάκης-Σακοράφα

Σε συμπράξεις με άλλους κομματικούς σχηματισμούς αλλά και προσωπικότητες που δρουν στην ελληνική, ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική ζωή προχωρά, ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜΕΡΑ25.

Συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές συμμαχεί μεταξύ άλλων, με την ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα

Η κ. Σακοράφα, ήρθε στην Αθήνα και παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον πρώτο όροφο της ΕΣΗΕΑ, και αφορούσε τις πρωτοβουλίες που θα λάβει το ΜΕΡΑ25.

Το “παρών” έδωσε και ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης.

Την άποψη ότι το ΜέΡΑ25 έρχεται για να …σπάσει τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, μέσω ρεαλιστικών λύσεων σε προβλήματα που αφορούν τους λαούς, σε Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά τον κ. Βαρουφάκη, δυο είναι οι μεγαλύτερες απειλές σήμερα: «οι αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας και η ακροδεξιά των τεράτων που γεννήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο των ακροδεξιών κομμάτων αλλά και υπό τη μορφή της ακροδεξιάς στροφής των δεξιών κομμάτων, όπως είναι η ΝΔ».

Το ΜέΡΑ25 φιλοδοξεί, σύμφωνα με τους επιτελείς του, να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις και λύσεις, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις πολιτικές λιτότητας των κομμάτων του μνημονιακού τόξου στην Ελλάδα, που μιλούν πλασματικά για έξοδο από τα μνημόνια, αλλά φέρνουν τέταρτο μνημόνιο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, θα κατέλθει συμβολικά ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στο «αδελφό κόμμα του ΜέΡα25 στη Γερμανία. Ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχει και στις εθνικές εκλογές, και θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, εφόσον εκλεγεί, στη Γερμανία. Η προσχώρηση της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα στο ΜέΡΑ25, ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του, ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επισημάνθηκε ότι με τον Γιάνη Βαρουφάκη θα οργώσουν την Ελλάδα, για να κάνουν γνωστές τις θέσεις του κόμματος, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για τις ευρωεκλογές .

Ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Documento σχετικά με το αν έχει κάνει επαφές για συνεργασία με άλλα κομματικά σχήματα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι έχει αποστείλει πρόσκληση για διάλογο σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Πάντως, τόνισε ότι κατά το ΜέΡΑ25, η πολιτική συνεργασιών πρέπει να εδράζεται σε προγραμματική βάση και να μην είναι «συνάθροιση» για εκλογικά οφέλη.

Η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα εξήγησε , κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι προσχώρησε στο ΜέΡΑ25, μετέχοντας στην προσπάθεια για ένα πανευρωπαϊκό προοδευτικό κίνημα, για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Εχουν περάσει πέντε χρόνια από την ανάδειξή της ως μέλους του ευρωκοινοβουλίου (αρχικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ως ανεξάρτητη). «Παραμένοντας σταθερή στις ίδιες θέσεις, συνεχίζω με το ΜέΡΑ25 για ένα μέτωπο ευρωπαϊκής ρεαλιστικής ανυπακοής». Όπως σημείωσε η ίδια μιλώντας, κατά τη συνέντευξη τύπου, «συνεχίζω, γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει, για την Ευρώπη που θέλουμε». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή σε όλη την ΕE, η ατζέντα καθορίζεται από την άκρα δεξιά. Η επίθεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στους λαούς και η απουσία μιας προοδευτικής, εφικτής και ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης, είναι οι λόγοι για την άνοδο του φασισμού σε όλη την ήπειρό μας».

Και πρόσθεσε: «Γι αυτό συντάσσομαι με το ΜέΡΑ25, επειδή ακριβώς καταθέτει ένα ρεαλιστικό, διεθνικό και φιλολαϊκό πολιτικό πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, ο Κλέων Γρηγοριάδης, μέλος του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι η εκλογική μάχη έχει αρχίσει και «θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί η κατάσταση είναι κατεπείγουσα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα είναι ότι «η ελπίδα δεν χάθηκε. Μπορεί να υπάρξει ένας πραγματικά αριστερός πόλος…».

Αξίζει να επισημανθεί ότι το ΜέΡΑ25 και το πανευρωπαϊκό σχήμα-ομπρέλα DIEM25, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη μαζί με τον Αμερικανό γερουσιαστή και πρώην υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς ίδρυσαν έναν φορέα υπό τον τίτλο «Προοδευτική Διεθνή», με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς απειλής. Είναι μια προσπάθεια προσέγγισης των πολιτικοοικονομικών ζητημάτων σε διεθνές επίπεδο, με επίκεντρο τα κοινωνικά δικαιώματα και την εναντίωση στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter