Σύμπλευση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στην τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σύμπλευση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στην τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Η τροπολογία που αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και την υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να ψηφιστεί από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας σε ορισμένες κατηγορίες, δηλώνοντας ωστόσο την εναντίωσή του στην τροπολογία, εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβέρνησης. Έντονη κριτική άσκησαν επίσης στην κυβέρνηση το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 αλλά και η Ελληνική Λύση.

«Δεν μπορεί να προωθηθεί ο εμβολιασμός με τιμωρητικές λογικές»

Η εν λόγω τροπολογία «αναιρεί ευθέως το δικαίωμα της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις», επεσήμανε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός στην τοποθέτησή του στη Βουλή. «Εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του καθολικού εμβολιασμού, εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος, ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν μπορεί ο εμβολιασμός να προωθηθεί με τιμωρητικές λογικές. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης ενός κομματιού της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία, στους θεσμούς της και στην κυβερνητική διαχείριση και η κρίση εμπιστοσύνης απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι επειδή έχει αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κουλτούρα, επειδή έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αδυνατεί να διασφαλίσει πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις , δεν μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις αυτές. Δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη στήριξη του συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους, ούτε μπορεί να θωρακίσει υγειονομικά την κοινωνία, το πολύτιμο τουριστικό μας προϊόν και την πραγματική οικονομία, δεν μπορεί να σεβαστεί το Σύνταγμα και τους κανόνες του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Με δεδομένο ότι είναι χιλιάδες οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που ακόμη δεν έχουν δεχτεί να εμβολιαστούν, τι θα κάνετε αν αυτοί εμμείνουν στην άρνησή τους;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος,  Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος προς τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, προσθέτοντας ότι: «εάν τους θέσετε σε αναστολή εργασίας, όπως η τροπολογία σας προβλέπει, είναι προφανές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας θα καταρρεύσει. Και τότε θα έχετε διαπράξει ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας».

«Ένα μείζον θέμα, αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έρχεται με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Τα μείζονα θέματα απαιτούν όμως μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση γιατί είναι θέματα πειθούς και έχουν σχέση με την δημόσια υγεία και την αυτοδιάθεση του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τροπολογία – συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι «η εξασφάλιση ενός έγκαιρου γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους», χαρακτηρίζοντας την τροπολογία ως «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων αυταρχικών προβλέψεων, δώρων στους επιχειρηματίες και ψεμάτων για να κουκουλώσει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, όπως η απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα Υγείας, της ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και οι αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό».

«Στόχος η εκμετάλλευση της πανδημίας και ο διχασμός»

«Η κυβερνητική τροπολογία έχει στόχο την εκμετάλλευση της πανδημίας ώστε να διχάσει τον λαό, να εισάγει νέες μόνιμες μορφές εξουσίας επί των εργαζόμενων και, εν τέλει, να κάνει άλμα προς την Κοινωνία του Μεγάλου Ψηφιακού Αδελφού», επεσήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Με μια τροπολογία που υποτίθεται ότι αφορούσε την πραγματική ανάγκη εμβολιασμού των εργαζόμενων στον ευαίσθητο κλάδο των δημόσιων νοσοκομείων και γηροκομείων, η πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε το αδύνατο: Επιβάλλοντας στους εργοδότες ΟΛΩΝ των κλάδων να ελέγχουν την εμβολιαστική ταυτότητα των εργαζόμενων, και υπονόμευσε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, ενισχύοντας ηθικά και πολιτικά τους αντιεμβολιαστές και έδωσε στους εργοδότες δικαιώματα αποκλεισμού και ελέγχου πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων και προσωπικών ιατρικών δεδομένων που κανείς ιδιώτης δεν επιτρέπεται να έχει σε κοινωνίες δικαίου», σημείωσε στη συνέχεια. 

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, έκανε λόγο για έναν «απόλυτα συνταγματικό νόμο», σημειώνοντας ότι η τροπολογία «παραβιάζει κάθε δικαίωμα ανθρώπινου δικαιώματος και επιβάλει όπως είχαμε προαναγγείλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Η τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ

«Ως ΚΙΝΑΛ είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός τους και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή και την υγεία αυτών που δουλειά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες», επεσήμανε η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, δείχνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμπορευτεί με τη ΝΔ στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter