Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας: Μια «μίνι ΤΤΙΡ» στα σκαριά

Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας: Μια «μίνι ΤΤΙΡ» στα σκαριά

Οι μεγάλες αγάπες περνάνε μεγάλα σκαμπανεβάσματα: από πελάγη ευτυχίας σε φουρτούνες και τούμπαλιν. Έτσι και η ΕΕ με τις ΗΠΑ. Ειδικά όταν έχουν ένα κοινό στόχο: την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο ελεύθερο εμπόριο. Πέντε χρόνια μετά την αποτυχημένη συμφωνία TTIP, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αμερικανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν στο Πίτσμπεργκ την Τετάρτη για να ξεκινήσουν μια “μίνι TTIP”. Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) στοχεύει να εστιάσει στην τεχνολογία και να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι είχαν αναθέσει την παραγωγή μικροτσίπ, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων για χρόνια στην Κίνα λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής. Υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ άρχισαν να παίρνουν πίσω τμήματα της παραγωγής και να αναδιοργανώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, θέλει να προχωρήσει περισσότερο και να πάρει και τους Ευρωπαίους μαζί του.

Η Μπάιντεν ανοίγει τις πόρτες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία υπολογίζει στην επανεκκίνηση των διατλαντικών εμπορικών συνομιλιών. Η Γαλλία όμως το βλέπει εντελώς διαφορετικά: ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήθελε να αναβάλει την έναρξη των συνομιλιών για το TCC λόγω της διαμάχης με τις ΗΠΑ σχετικά με τις παραδόσεις υποβρυχίων στην Αυστραλία. Ο Μακρόν πιστεύει πως το γεγονός ότι ο Μπάιντεν «έριξε» τη Γαλλία με την Aukus είναι πλήγμα και για την ΕΕ. Στο Παρίσι, επισημαίνεται επίσης ότι ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη άρει τους τιμωρητικούς δασμούς που είχε επιβάλλει ο Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο κι εξακολουθούν να ισχύουν. Όμως στο τέλος ο Μακρόν υποχώρησε στην θέληση των άλλων μελών της ΕΕ που επιθυμούν την συνεργασία.

Η πρώτη συνάντηση αφορά τους ημιαγωγούς, αλλά και την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας, που αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της αντι -κινεζικής πρόθεσης του εγχειρήματος. Άλλα θέματα στο νέο εμπορικό συμβούλιο είναι ο έλεγχος των τεχνολογικά ευαίσθητων εξαγωγών, η παρακολούθηση ή ο περιορισμός ξένων (δηλαδή κινεζικών) επενδύσεων καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία προηγείται το Πεκίνο. Δεν αναμένονται γρήγορα αποτελέσματα για τις Βρυξέλλες. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πιέζει για επιτάχυνση, αλλά θέλει επίσης να παρουσιάσει το δικό της «Chips Act» (Νόμο για τα τσιπ) για να αντιμετωπίσει την οξεία έλλειψη ημιαγωγών στην Ευρώπη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter