Συμβούλιο της Ευρώπης: Κόλαφος για την κυβέρνηση η επιστολή της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συμβούλιο της Ευρώπης: Κόλαφος για την κυβέρνηση η επιστολή της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, την προτρέπει να ερευνήσει τις υποθέσεις παράνομων επαναπροωθήσεων (pushbacks), να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις ΜΚΟ και να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής.

Η κα Μιγιάτοβιτς, απευθυνόμενη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, κάνει έκκληση για άμεση παύση των παράνομων επαναπροωθήσεων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Τουρκία και να εξασφαλίσουν ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για τις κατηγορίες κακομεταχείρισης των μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Οι πρακτικές αυτές που στερούν τα άτομα από τα προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αιτηθούν προστασία. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν στέλνουν άτομα πίσω παραβιάζοντας το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την αρχή μη επαναπροώθησης στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες», υπογραμμίζει η επίτροπος. «Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται αυτές οι επιχειρήσεις θα ήταν σαφώς ασύμβατος με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτει.

Στην επιστολή της γράφει για το νομικό πλαίσιο στη χώρα που δεν ευνοεί την δράση των ΜΚΟ ενώ εκφράζει την ανησυχία της για τις συνθήκες υποδοχής στις νέες δομές που δημιουργούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι οποίες θα έχουν κλειστό χαρακτήρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε «μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμη στέρηση της ελευθερίας».

Σε απάντησή τους, οι τρεις υπουργοί ισχυρίζονται ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης είναι σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Εδώ η επιστολή της επιτρόπου Μιγιάτοβιτς

Εδώ η απάντηση των Ελλήνων Υπουργών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter