Σύμβουλος του Μητσοτάκη φέσωσε εργαζόμενούς της

Σύμβουλος του Μητσοτάκη φέσωσε εργαζόμενούς της

Σε νέα αποκάλυψη για την πρώην πρωθυπουργική σύμβουλο με τις κρατικές αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες της και παράλληλα συντονίστρια στη ΝΔ Χάρι Κούτση προχωρά σήμερα το Documento. Την ώρα που η μέχρι πρότινος ειδική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επενδύσεις έκανε χρυσές δουλειές με το δημόσιο, η εταιρεία στην οποία ήταν επί χρόνια διευθύνουσα σύμβουλος και παραμένει σύμβουλος στη διοίκηση χρωστά σε τρεις εργαζόμενούς της δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών. Πρόκειται για τη Nord Quality Services ΑΕ, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Βασίλειος Κούτσης, πατέρας της πρωθυπουργικής συμβούλου και παλαιός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με ενασχόληση με τα οικονομικά της ΝΔ. Οπως αποκαλύπτει το Documento, σε βάρος της εταιρείας έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση από τον Δεκέμβριο του 2021 με την οποία υποχρεώνεται «να καταβάλει προσωρινώς 9.333 ευρώ» σε τρεις εργαζόμενούς της, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η κύρια αγωγή που έχουν καταθέσει ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία διεκδικούν οφειλές ύψους 24.751 ευρώ. Παρά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν έχουν λάβει μέχρι και σήμερα ούτε 1 ευρώ.

Κρατικές αναθέσεις €235.000 το 2021-22

Η Χ. Κούτση ήταν ειδική σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα επενδύσεων και ένα από τα πρόσωπα που, όπως έχουμε αποκαλύψει, παρακολουθούνταν από το σύστημα Predator. Για λόγους που δεν είχαν γνωστοποιηθεί η Χ. Κούτση είχε αποπεμφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου εντελώς ξαφνικά. Οπως αποκάλυψε το documentonews.gr, η ίδια είχε συνάψει μέσα σε λίγους μήνες μια σειρά από συμβάσεις με το δημόσιο μέσω δύο εταιρειών. Η μία από αυτές ήταν η Build, Engage and Spread Consulting Services με διακριτικό τίτλο Virality, που δραστηριοποιείται στον «ευρύτερο κλάδο της επικοινωνίας». Τον Νοέμβριο του 2021 η Χ. Κούτση απέκτησε το 35% της εταιρείας Virality, στην οποία παρέμεινε μέτοχος μέχρι τις αρχές Ιουλίου του 2022. Την περίοδο εκείνη η Virality πήρε διάφορες δουλειές από το δημόσιο συνολικής αξίας 55.000 ευρώ.

Δεν ήταν όμως και οι μοναδικές. Πιο αναλυτικά, η Χ. Κούτση εμφανίζεται ως νόμιμη εκπρόσωπος της Havako Μον. IKE. Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε στις 18 Ιουνίου 2021 με μοναδική μέτοχο και διαχειρίστρια τη Χ. Κούτση και μετοχικό κεφάλαιο 2.000 ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 οι αναθέσεις από το κράτος στη Havako (από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης [ΙΝΕΔΙΒΙΜ], το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.) ανήλθαν σε περίπου 180.000 ευρώ.

Οφειλές σε εργαζόμενους της Nord

Την ίδια περίοδο η Χ. Κούτση εμφανίζεται ως μέλος διοικητικού συμβουλίου σε ακόμη μία εταιρεία. Πρόκειται για τη Nord Quality Services ΑΕ, στην οποία υπήρξε επί σειρά ετών διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος. Στο επίσημο βιογραφικό της άλλωστε που είναι αναρτημένο στη σελίδα της ΝΔ η κ. Κούτση «εμφανίζεται από το 2013 ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Nord Quality Services ΑΕ». Από τον Ιούλιο του 2020 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο πατέρας της Β. Κούτσης, παλαιό στέλεχος της ΝΔ και εξ απορρήτων του Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος για ένα διάστημα ήταν και στον οικονομικό τομέα της ΝΔ.

Τον Οκτώβριο του 2021 τρεις εργαζόμενοι της εταιρείας κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών σε βάρος της Nord. Οπως ανέφεραν, η εταιρεία τούς όφειλε μισθούς τεσσάρων μηνών και ειδικότερα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021. Είχε προηγηθεί καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, με την εταιρεία να αναγνωρίζει την οφειλή, ενώ από τις 21 Σεπτεμβρίου 2021 οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Είναι εντυπωσιακό ότι την ίδια περίοδο η Χ. Κούτση έκλεινε δουλειές δεκάδων χιλιάδων ευρώ με το κράτος μέσω άλλων εταιρειών ως πρωθυπουργική σύμβουλος.

Τον Δεκέμβριο του 2021 το Ειρηνοδικείο Αθηνών εξέδωσε την υπ’ αρ. 881/2021 απόφαση, με την οποία υποχρέωσε την εταιρεία να τους καταβάλει ως προσωρινή αποζημίωση το ποσό των 9.333 ευρώ. Επιπλέον οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αγωγή ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών διεκδικώντας οφειλές 24.751 ευρώ, καθώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις τους. Παρά τη δικαστική απόφαση πάντως οι εργαζόμενοι δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα.

Παναγιώτης Σαπουτζάκης-Δικηγόρος εργαζομένων: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ»

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας, του δικαστηρίου που έχουμε προσφύγει και των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων της εταιρείας Nord Quality Services ΑΕ. Παρά ταύτα, από την πλευρά της εργοδότριας εταιρείας τηρείται μέχρι στιγμής σιγή νεκροταφείου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει 1 ευρώ και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter