«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση των μισθών κατά 20%

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση των μισθών κατά 20%

Στη Βουλή κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Πρόκειται για τον μηχανισμό επιδότησης του 60% της απώλειας μισθού, η οποία θα επιβληθεί στους ιδιωτικούς υπαλλήλους μέσω της ταυτόχρονης μείωσης των ωρών απασχόλησης κατά 50%. H μείωση μισθού για τους μισθωτούς αγγίζει το 20%.

Όπως είχε προαναγγείλει στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, το πρόγραμμα καλείται να καλύψει «το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή», η οποία θα προκύψει από τη μείωση των ωρών εργασίας κατά 50% σε κλάδους (τουρισμό, εστίαση κλπ) που πλήττονται από την πανδημία. «Όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα θα ισχύσει από τις 15/6 έως τις 15/10, με το κονδύλι να φτάνει έως τα 820 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αντληθεί -ως επί το πλείστον- από το πρόγραμμα της Κομισιόν, SURE. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που λάμβανε 1.000 ευρώ μηνιαίως, θα κληθεί να εργαστεί τις μισές ώρες, με τον εργοδότη να του καταβάλει ποσό ανάλογο με τη μείωση της εργασίας του. Ήτοι, 500 ευρώ. Το κράτος θα καλύψει το 60% της απώλειας, προσθέτοντας 300 ευρώ στο εισόδημά του. Ως εκ τούτου, ο μισθός του θα περικοπεί κατά 20%, αφού από τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, θα λαμβάνει 800 ευρώ καθαρά.

Πέραν του 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία που προκύπτει για το επίδομα αδείας και το επίδομα Χριστουγέννων 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων. Από τον μηχανισμό εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.

H τροπολογία ορίζει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού, υποχρεώνονται να μην προβούν σε απολύσεις εργαζομένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα καθώς και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς αυτών. Ο τρόπος, οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα αναμένεται να διευκρινιστούν με σχετική ΚΥΑ.

Προβλέπεται δε η παράταση αναστολής της σύμβασης εργασίας για εργαζόμενους του τουρισμού, της εστίας, του αθλητισμού και των μεταφορών έως τον Ιούλιο, με το κονδύλι να φτάνει τα 262 εκατ. ευρώ.

Εποχικά εργαζόμενοι

Όσον αφορά τους εποχικά εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, οι εργοδότες επιχειρήσεων κύριων ή μη ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας δικαιούνται να θέσουν τις συμβάσεις τους σε αναστολή από 1/6 έως 30/9 προκειμένου οι υπάλληλοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

Επίσης, οι ίδιοι εργοδότες υποχρεούνται να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων ανάλογα με την πληρότητα των καταλυμάτων τους. Επιπλέον, υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελίες συμβάσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως θα κριθούν άκυρες.

Σχετικά με τους εποχικά εργαζόμενους που δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, προβλέπεται καταβολή μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης ίσης με το τελευταίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για όσους έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών, κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 έως Φεβρουάριος 2020. Η εν λόγω αποζημίωση θα καταβληθεί έως και τον Αύγουστο εφόσον οι ανωτέρω δικαιούχοι παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Εργαζόμενοι γονείς

Στην τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα συμφωνίας των εργαζόμενων γονιών με τον εργοδότη τους για μειωμένο ωράριο έως 25% χωρίς ανάλογη μείωση μισθού. Για την αναπλήρωση των ωρών, οι εργαζόμενοι γονείς θα απασχολούνται άλλες εργάσιμες ημέρες, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίες, έως ότου ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.

Επιταγές

Κατά 60 μέρες επιπλέον αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή για τους κομιστές αξιογράφων, οι οποίοι κατά την έκδοση της ρύθμισης δεν δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Προϋπόθεση για τα ανωτέρω είναι το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται να είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. «Ομοίως, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών έως τις 30/9.  

Η τροπολογία:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/05/29/5ed0dc6c825e631b0e428504.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter