Συναδινός: «Μέχρι σήμερα τρώνε από τα έτοιμα»

Ο Ιούλιος Συναδινός.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού σχολιάζει την κυβερνητική πολιτική στον ελληνικό αθλητισμό και τονίζει ότι πλέον «οι σφαλιάρες από την FIFA και την UEFA διαδέχονται η μια την άλλη»

H κυβερνητική πολιτική στο ποδόσφαιρο υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγόντων και γι’ αυτό χάθηκε εντελώς η… μπάλα, ενώ σε ότι αφορά στο ευρύτερο φάσμα του αθλητισμού οι κυβερνώντες «μέχρι σήμερα τρώνε από τα έτοιμα», όπως επεσήμανε στο Documento, ο πρώην ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός.

-Πως κρίνεται το κυβερνητικό έργο στο ποδόσφαιρο;

Πέρασαν μόλις οκτώ μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ και τα αποτελέσματα στον ελληνικό αθλητισμό είναι ήδη καταστροφικά. Η προσωπική πανωλεθρία του Μητσοτάκη στα θέματα του ποδοσφαίρου είναι αποτέλεσμα της εμμονής να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Με πολιτικές ακροβασίες και παλινωδίες, με επιλεκτική εφαρμογή κανονισμών και νόμων, με άγαρμπες παρεμβάσεις και μια αήθη κοινοβουλευτική πρακτική φωτογραφικών τροπολογιών δίχασε τη χώρα. Και όλα αυτά για μια αντιπαράθεση που δεν αφορά τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τους φιλάθλους, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους και την προσπάθεια επικυριαρχίας τους στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

-Δεν απέδωσαν ουσιαστικά και οι επαφές με τις διεθνείς ομοσπονδίες…

Οι σφαλιάρες από την FIFA και την UEFA διαδέχονται η μια την άλλη. Κι ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή προσπάθεια, είχε γίνει κατορθωτό η Ελληνική Πολιτεία να συνομιλεί ισότιμα με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές οργανώσεις, τώρα φαίνεται πως επιστρέφουμε στις εποχές του «πάρτα όλα», όταν το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι νόμοι θεωρούνταν κουρέλια μπροστά στους κανονισμούς της UEFA.

-Πως εκτιμάτε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Αυγενάκη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

Στη πραγματικότητα η ΝΔ δεν είχε ποτέ επεξεργασμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο αθλητικό πρόγραμμα, πόσο μάλλον με κοινωνικό πρόσημο και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Γι αυτό το λόγο, αφού τα έκαναν ρημαδιό στο ποδόσφαιρο, τώρα προσπαθούν να κρύψουν το έλλειμμά τους, παρουσιάζοντας ως δικό τους έργο όλο το πολιτικό κεφάλαιο που κληρονόμησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στον αθλητισμό. Επί της ουσίας «τρώνε από τα έτοιμα». Αλλά κι αυτά κάποτε εξαντλούνται….

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αθλητισμό κατάφερε να ανταπεξέλθει την περίοδο της μεγάλης κρίσης κι έβαλε τις βάσεις για μια συνολική ανασυγκρότηση του αθλητισμού. Να θυμίσω ότι οι τελευταίες επιχορηγήσεις σε αθλητικά σωματεία κόπηκαν το 2006. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμιά μείωση επιχορήγησης ομοσπονδιών, σε σχέση με ότι παρέλαβε το 2015. Αντιθέτως κάθε χρόνο υπήρχε αύξηση της τάξης του 10%

-Πολύς λόγος γίνεται για τις αθλητικές υποδομές, εκεί που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε παραχθεί έργο. Τι γνώμη έχετε;

Μιλάνε για τα στάδια και ότι τα αδειοδοτούν. Για τις υποδομές που εγκατέλειψαν το 2004! Για το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, το Καυτανζόγλειο, τα 17 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της ΓΓΑ που δεκαετίες ολόκληρες λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Μέχρι φυσικά να ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το «Ενιαίο Πλαίσιο Κατηγοριοποίησης και Αδειοδότησης Αθλητικών Υποδομών», να υπογραφούν άδειες και να τρέξουν οι αναγκαίες μελέτες. Για παράδειγμα, καμιά δημόσια αθλητική εγκατάσταση της Θεσσαλονίκης δεν είχε μελέτη πυροπροστασίας, όλα ήταν στον αέρα, ενώ βρήκαμε και εν ενεργεία κλειστό γυμναστήριο μέσα στο διυλιστήριο της ΕΚΟ, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Σεβέζο! Παράλληλα κρύβουν ότι, ενώ πριν τις εκλογές του Ιουλίου είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου στο κεντρικό ταρτάν του Καυτανζόγλειου, επί οκτώ μήνες τα πάντα έχουν παγώσει. Όπως επίσης, ότι στη πράξη έχουν ακυρώσει εκατοντάδες από τα αθλητικά έργα του προγράμματος Φιλόδημος που περίμεναν οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα.

Κομπάζουν ότι επί των ημερών τους, για πρώτη φορά, υλοποιούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με πιο εμβληματικό έργο της ΝΔ, αυτό του Πανηπειρωτικού Εθνικού Κέντρου Ιωαννίνων! Όταν είναι γνωστό ότι, εκτός των 25 εκατ. ευρώ του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης γηπέδων και κολυμβητηρίων που διατέθηκαν από το Υπ. Ανάπτυξης επί Χαρίτση, ειδικά το ΠΕΑΚΙ είχε αποτελέσει πρότυπο της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ κι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ως το έκτο καλύτερο μεταξύ εβδομήντα άλλων εθνικών έργων. Μας λένε ότι για πρώτη φορά τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα θα βγάλουν κάρτες αθλουμένων. Ας ρωτήσουν στη Ναύπακτο, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο που ήδη έχουν.

Μας λένε επίσης ότι για πρώτη φορά θα εμπλέξουν τον ΟΑΕΔ για πρόσληψη προσωπικού στα ΕΑΚ. Ας μάθουν ότι στη Πάτρα, στα Χανιά, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα αξιοποιούσαν ακόμα και το Πρόγραμμα «52 Plus» για τους μακροχρόνια άνεργους. Μας λένε ότι για πρώτη φορά έγινε η 1η Πανελλαδική συνεδρίαση των διοικήσεων των αθλητικών κέντρων. Και δεν ξέρουν ότι στη πραγματικότητα είναι η 3η.

-Από τις εξαγγελίες τους δεν λείπουν και οι αθλητές

Μας λένε πόσο καλά τα καταφέρνουν με τις ιδιωτικές χορηγίες για τους αθλητές, γιατί εκεί θέλουν να στρέψουν τα νέα παιδιά. Στις λογικές της εμπορευματοποίησης και της οικονομικής τους εκμετάλλευσης. Δεν μας λένε όμως, γιατί ανέτρεψαν το πρόγραμμα εξόφλησης των πρωταθλητών, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε τα δικά τους χρέη από το 2011 έως το 2017 και πόσες χιλιάδες ευρώ που προβλέπονταν για τους αθλητές το 2019 επιστράφηκαν ανεκμετάλλευτα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λόγω δικής τους ανικανότητας.

-Ανακοίνωσε όμως ο κ. Αυγενάκης ένα πλαίσιο αξιολόγησης των ομοσπονδιών και άλλες πρωτοβουλίες

Έπεσαν τα τσιμέντα από το γέλιο με τη βάπτιση του Πλαισίου Αξιολόγησης των Ομοσπονδιών από τον Αυγενάκη ως «Χίλων» και ως καινοτομία δική του. Ένα πρόγραμμα που είχε ολοκληρωθεί από το 2018, μετά από σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας της ΓΓΑ το 2016 και διαβούλευση με τις ομοσπονδίες. Είχε σκοπό να αποτελέσει κίνητρο για την ποιοτική ανάπτυξη του αθλητισμού στη βάση και συνδεόταν απολύτως με το πέρασμα της αθλητικής διοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή. Εκεί όμως που σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά, μπροστά στη πολιτική αμετροέπεια του ανύπαρκτου υφυπουργού αθλητισμού, είναι η παρουσίαση του προγράμματος κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία της χώρας, ως πρωτοβουλία της δικής του κυβέρνησης. Τι κι αν έχουν μάθει κολύμπι από το 2015 μέχρι το 2019 περισσότερα από 180.000 παιδιά, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.