Συναγερμός για τη «νόσο των ζόμπι ελαφιών» – Τι είναι και πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο (Video)

Συναγερμός για τη «νόσο των ζόμπι ελαφιών» – Τι είναι και πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την ασθένεια των «ζόμπι» ελαφιών, εν μέσω φόβων ότι μπορεί να μεταλλαχθεί και να μεταπηδήσει στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που ερευνούν μολυσματικές ασθένειες, προχώρησαν σε μία σοβαρή προειδοποίηση για το κυνήγι άγριων ελαφιών, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια κυνηγοί σε όλη τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μίας σοβαρής απειλής για τη δημόσια υγεία.

Πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν από την ασθένεια είναι να καταναλώσουν μολυσμένο ελάφι. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα της νόσου στον άνθρωπο, παρόλο που πιστεύεται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται έως και 15.000 μολυσμένα ελάφια και άλκες.

Η καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας δημοσίευσε μάλιστα την στρατηγική της για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της χρόνιας νόσου της φθοράς (CWD), καθώς συνεχίζει να μεταδίδεται σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

Ενώ η νόσος Creutzfeldt-Jakob δεν μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής ή αερομεταφοράς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η CWD θα μπορούσε να μεταδοθεί με αυτό τον τρόπο. Για να ελέγξουν αυτή τη θεωρία, η Γκιλτς και η ομάδα της μόλυνε με την ασθένεια «εξανθρωπισμένα» μοντέλα ποντικιών. Αφού τα ποντίκια εμφάνισαν CWD, οι ερευνητές ανίχνευσαν μολυσματικά πριόντα στα κόπρανα των τρωκτικών.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η CWD είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο», ανέφερε η Σαμπίν Γκιλτς, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά.

Οι αξιωματούχοι της δυτικότερης επαρχίας διέταξαν αυτή την εβδομάδα την εξέταση κάθε ελαφιού, άλκης, και καριμπού που θανατώνεται στο δρόμο μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων CDW στα τέλη Ιανουαρίου. Και τα δύο κρούσματα – το ένα σε ελάφι «μουλάρι» και το άλλο σε ελάφι με λευκή ουρά – εντοπίστηκαν στην περιοχή Kootenay. Η επαρχία έθεσε επίσης περιορισμούς στη μετακίνηση και διάθεση ελαφιών στην περιοχή.

Πως προκαλείται η ασθένεια

Η θανατηφόρος ασθένεια προσβάλλει είδη της οικογένειας των ελαφιών ενώ προκαλείται από κακοδιπλωμένες πρωτεΐνες, γνωστές ως πριόνες.

Συγκεκριμένα, μολύνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ξενιστή, αφήνοντας τα ελάφια να τρέχουν τα σάλια τους, να παραπατούν, να είναι ληθαργικά και να κοιτούν με κενό βλέμμα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να την αποκαλούν «ασθένεια των ζόμπι». Η επαρχία ζήτησε από τους κατοίκους να αναφέρουν αμέσως τυχόν ελάφια που εμφανίζονται άρρωστα.

Στον Καναδά, η νόσος της χρόνιας φθοράς έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν σε πληθυσμούς εκτρεφόμενων ελαφιών στο Σασκάτσουαν, την Αλμπέρτα και το Κεμπέκ, καθώς και σε άγρια ελάφια στη Μανιτόμπα. Έχει επίσης βρεθεί σε τρεις άγριους τάρανδους, σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων.

Δείτε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται πρόταση για άμεση εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ – Το διαψεύδει ο Στ. Κασσελάκης

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Απαράδεκτη συμπεριφορά Γεωργιάδη – Έκανε υποδείξεις στην έδρα

Νέο χαράτσι στην υγεία φέρνει ο Άδωνης – Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς ανά παραπεμπτικό

Δημοσιεύθηκε η πρώτη αναγγελία για γάμο μεταξύ γυναικών – Θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Αθηναίων (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter