«Συναγερμός» και στην Ευρώπη λόγω της Credit Suisse – Έκτακτα μέτρα από την κεντρική Τράπεζα στην Ελβετία

«Συναγερμός» και στην Ευρώπη λόγω της Credit Suisse – Έκτακτα μέτρα από την κεντρική Τράπεζα στην Ελβετία

Η εφιαλτική βουτιά στις μετοχές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, που έκλεισαν στο -24,24% σήμανε συναγερμό στην Ευρώπη, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να παράσχει ένεση ρευστότητας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, με στόχο να αποφευχθεί η πτώχευση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου.

Στο κλείσιμο της Τετάρτης, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισεκ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισεκ. ευρώ), ποσό που εν ολίγοις θεωρείται ως «ψίχουλα» για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον όπως επισημαίνουν αναλυτές, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα επιχειρούν να καθησυχάσουν τις αγορές για το ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Η Credit Suisse που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

«Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί, το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της SVB», εξηγούν αναλυτές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter