Συναγερμός λόγω έλλειψης κρεβατιών στις ΜΕΘ

Συναγερμός λόγω έλλειψης κρεβατιών στις ΜΕΘ

Σε συναγερμό λόγω έλλειψης κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με το πρόβλημα να εντείνεται λόγω των διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων γρίπης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) της χώρας, μόνο το Σαββατοκύριακο η λίστα αναμονής για τις ΜΕΘ ήταν 50 άτομα, ενώ υπάρχουν και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνομένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών και παθολογικών κλινικών που δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο 224 κρεβάτια, ενώ 80 έως 100 κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και τούτο ενώ είναι κατάλληλα εξοπλισμένες. Ο ακριβής αριθμός των κλειστών κλινών είναι αδύνατο να προσδιοριστεί αφού σύμφωνα με τους γιατρούς κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μόνο στο Αττικό Νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί 100 ράντζα, ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οκτώ εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. «Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν διασωληνομένοι πριν βρουν ΜΕΘ, ενώ κάθε μέρα από τη λίστα αναμονής εξυπηρετούνται μόλις δύο με τρία περιστατικά» εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Αντί να ανοίγουν κρεβάτια κλείνουν λόγω μείωσης προσωπικού» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας ότι «πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα δημόσια νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης». 

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στη πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών για να λειτουργήσουν άμεσα τα εν λόγω κρεβάτια και να παγώσει τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και ανάθεση της διοικητικής υποστήριξης των νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter