Συναγερμός στα τελωνεία για τη νόσο των χοίρων

Συναγερμός στα τελωνεία για τη νόσο των χοίρων

Συναγερμός έχει σημάνει και στα τελωνεία σχετικά με την ασθένεια που πλήττει τους χοίρους, γνωστή ως Αφροικανική Πανώλη των Χοίρων, που είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του χοιριινού κρέατος διεθνώς.

 Με την σήμανση εξαιρετικά επείγον, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τα τελωνεία για την εντατικοποίηση των ελέγχων. Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο τονίζεται, «προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, παρακαλούμε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο για μολυσμένα φορτία ζωντανών χοίρων, χοιρινού κρέατος, παρασκευασμάτων και ζωοτροφών από χοιρινό κρέας, αλλά και για μολυσμένα τρόφιμα από χοιρινό κρέας, μολυσμένα προϊόντα ή υπολείμματα χοιρινού ή αγριόχοιρου που μεταφέρονται από ταξιδιώτες, κυρίως από χώρες στις οποίες έχουν διαπιστωθεί κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται κατά την απόρριψη τροφίμων ταξιδιωτών που οφείλει να γίνεται σε ενδεδειγμένους κάδους απορριμμάτων και στην ανάγκη απολύμανσης των οχημάτων που μεταφέρουν ζώντα ζώα από τις χώρες με παρουσία της νόσου ακόμη κι αν αυτά δεν είναι χοίροι.

Επίσης, στα πλαίσια της πρόληψης της εισόδου του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη χώρα μας, οι κατά τόπους τελωνειακές αρχές παρακαλούνται να προβούν σε ανάρτηση, του συνημμένου στο παρόν ενημερωτικού υλικού για τη νόσο, σε εμφανή σημεία των τελωνείων, εφιστώντας την προσοχή σε οικονομικούς φορείς και ταξιδιώτες κι επίσης για την, κατά το δυνατόν, αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ελέγχου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter