«Συναγερμός» στην Αθήνα: Το Oruc Reis παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα

«Συναγερμός» στην Αθήνα: Το Oruc Reis παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα

«Συναγερμός» στην Αθήνα από την πορεία του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. 

To Oruc Reis και τα συνοδά πλοία συνεχίζουν την πορεία τους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παραβιάζοντας τα εν δυνάμει ελληνικά χωρικά ύδατα των 12 μιλίων, τα οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να τα ασκήσει.

Παρά το γεγονός πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο δεν έχει δώσει στίγμα εδώ και σχεδόν 13 ώρες, όπως φαίνεται και από το marinetraffic.com, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τρίτης εντοπίστηκε να πλέει στα 11.7 μίλια νότια από το ναυτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, δηλαδή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας των 12 μιλίων.

Αντιδράσεις από τη Γερμανία

«Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θίγοντας τις κινήσεις της Τουρκίας τόσο για το θέμα των Βαρωσίων, όσο και για τις… βόλτες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Nωρίτερα, ο Χάικο Μάας είχε δηλώσει τα εξής για την τουρκική συμπεριφορά, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια. «Λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Όρουτς Ρέις, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter