Συναγερμός στην Καραϊβική: Στις Παρθένους Νήσους πλησιάζει ο κυκλώνας «Ίρμα»

Συναγερμός στην Καραϊβική: Στις Παρθένους Νήσους πλησιάζει ο κυκλώνας «Ίρμα»

Το “μάτι” του πολύ επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα, που είναι κατηγορίας 5, δηλαδή βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα της 5βαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, πλησιάζει στις Παρθένους Νήσους, προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας αυτός, απέχει περίπου 225 χιλιόμετρα ανατολικά του Σαν Χουάν, στο Πουέρτο Ρίκο. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι “πολύ σύντομα” θα πλήξει τις Παρθένους Νήσους και θα περάσει κοντά ή ακριβώς στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στον κυκλώνα αυτόν, λέγοντας ότι οι αρχές στη Φλόριντα προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. “Παρά την κούραση” από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας τις προηγούμενες ημέρες, οι υπηρεσίες κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σημείωσε.

Η Ίρμα θα περάσει κοντά ή στα βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας αύριο Πέμπτη. Κατόπιν αναμένεται να πλήξει τα νησιά Τερκς και Κάικος και τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

Για τον κυκλώνα προετοιμάζεται και ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, στο ιδιωτικό νησί του στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. “Περιμένουμε το πέρασμα του κυκλώνα σε περίπου τέσσερις ώρες, θα καταφύγουμε στο κελάρι, κάτω από το σπίτι”, έγραψε στο Twitter. Το Νέκερ είναι ένα μικρό νησί της Καραϊβικής που ανήκει στον ιδιοκτήτη του ομίλου Virgin και φιλοξενεί συχνά διασημότητες αλλά και τουρίστες, στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του. Ο Μπράνσον διαβεβαίωσε ότι τα κτίρια είναι ικανά να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες “αν και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αντισταθούν σε έναν κυκλώνα κατηγορίας 5”.

Ο Μπράνσον, που είναι γνωστός ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος και των ωκεανών, σημείωσε επίσης ότι “ένας παράγοντας κλειδί που οδηγεί στην ενίσχυση του μεγέθους των κυκλώνων είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο” και πρόσθεσε: “Οι ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ στο Τέξας είναι μια τραγική και δαπανηρή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter