Συναγερμός στην Κύπρο από πυκνή σκόνη

Συναγερμός στην Κύπρο από πυκνή σκόνη

Πυκνή σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα και «πνίγει» την Κύπρο επηρεάζοντας κυρίως τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς). Το φαινόμενο οφείλεται σε ασθενή χαµηλή πίεση, που επηρεάζει την περιοχή και για τον λόγο αυτόν οι ευάλωτες ομάδες συνιστάται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους έως ότου παρέλθει το φαινόμενο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σήμερα οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 43 μg/m3 και 244 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Συστάσεις γίνονται από την πολιτεία και προς τους εργοδότες, οι οποίοι απαιτείται να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους, που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επίσης συστήνεται στους εργαζόμενους σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Λόγω της έντονης παρουσίας υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό ότι οι πάσχοντες με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να αποφεύγουν, ή να περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας. Επίσης, να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια, απόχρεμψη), ρινίτιδα, ερεθισμός στα μάτια συνιστάται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους ή σε τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

Άτομα με βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, γι αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους. Τέλος, άτομα, που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter