Συναγερμός στη Βρετανία: Ραγδαία η αύξηση των παιδικών θανάτων από στρεπτόκοκκο Α

Συναγερμός στη Βρετανία: Ραγδαία η αύξηση των παιδικών θανάτων από στρεπτόκοκκο Α

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Βρετανία, καθώς όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασία Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (HSA) o αριθμός των παιδιών που πέθαναν από στρεπτόκοκκο τύπου Α’ στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο μέχρι την Πέμπτη ανέβηκε στα 15.

Όπως διευκρίνισε η HSA, 13 παιδιά πέθαναν στην Αγγλία ένα στην Ουαλία και ένα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος Α’ είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκυρη διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, με τα σταγονίδια του βήχα του ή του φτερνίσματός του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως λιγοστές, ο στρεπτόκοκκος Α’ προκαλεί σοβαρή ασθένεια καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα:

Το βακτήριο μπορεί να ζήσει στα χέρια ή στον λαιμό για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να επιτρέπει την εύκολη εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων μέσω του φτερνίσματος, του φιλιού και της δερματικής επαφής.

Οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν ήπιες ασθένειες όπως «στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα», οστρακιά ή δερματικές λοιμώξεις

Το βακτήριο σπάνια μολύνει υγιείς ανθρώπους, αλλά αν εισέλθει στον οργανισμό, προκαλεί σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Ο σύμβουλος προστασίας της υγείας στο UKHSA, Δρ. Γίμι Τσόου, δήλωσε για την περίπτωση του παιδιού στο Ίλινγκ: «Είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι όταν μαθαίνουμε για τον θάνατο ενός παιδιού στο δημοτικό σχολείο St John’s και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τη σχολική κοινότητα. Σε συνεργασία με την ομάδα δημόσιας υγείας του

Συμβουλίου του Ίλινγκ, δώσαμε προληπτικές συμβουλές στη σχολική κοινότητα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές παθήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από γιατρό.

Όμως, υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις, όπως μια σοβαρή ασθένεια με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο εμετό ή διάρροια.

Όποιος τα νιώθει αυτά «θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια», είπε ο Δρ Γίμι Τσόου και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «αν και μεταφέρεται ακίνδυνα από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το φιλί ή το άγγιγμα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, αυτά τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο δέρμα και τον λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσουν σε διεισδυτική νόσο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α».

Ήδη η Ομάδα Προστασίας Υγείας του Βορειοδυτικού Λονδίνου έστειλε email στους γιατρούς της περιοχής για να τους προειδοποιήσει για εξάπλωση πολυάριθμων ιογενών λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών του δημοτικού σχολείου.

Πηγή: SkyNews, AFP

Διαβάστε επίσης:

Στρεπτόκοκκος Α: Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ μετά τους θανάτους παιδιών στη Βρετανία

Συναγερμός στη Βρετανία: Αυξάνονται οι θάνατοι παιδιών από Στρεπτόκοκκο Α

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter