Καμπούλ: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο – Δεκάδες νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά (Photos & Videos)

Καμπούλ: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο – Δεκάδες νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά (Photos & Videos)

Την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, οργάνωσης στο Telegram.

Στην ανακοίνωση που ανάρτησε το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνεται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι επιθέσεις που έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκάλεσαν χάος και σκόρπισαν τον θάνατο. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι νεκροί είναι τουλάχιστον 70, όπως ανέφερε Αφγανός αξιωματούχος στο BBC ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 140.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τουλάχιστον δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, με τους έντεκα εξ αυτών πεζοναύτες.

Μάλιστα, το Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας πρόσθεσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορές και για νέες εκρήξεις στην Καμπούλ

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το βράδυ στα προάστια της Καμπούλ.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έκαναν λόγο για μια τρίτη έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ στην αφγανική πρωτεύουσα, σε συνέχεια των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν λεπτομέρειες αναφορικά με τις τοποθεσίες των τελευταίων εκρήξεων που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, ούτε για πιθανά θύματα.

Οι δημοσιογράφοι του εν λόγω ειδησεογραφικού πρακτορείου μιλούν για «περίπλοκη επίθεση» που λαμβάνει χώρα στην Καμπούλ και βρίσκεται σε εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Anadolu.

Ταλιμπάν: Οι επιθέσεις έγιναν σε περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλά Μουζαχίντ ανέφερε ότι η νέα ηγεσία του Αφγανιστάν καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Επιθέσεις που έλαβαν χώρα, σύμφωνα με τον Μουζαχίντ, σε περιοχή που ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και την προστασία των πολιτών του Αφγανιστάν.

Και Αμερικανοί στρατιώτες ανάμεσα στους νεκρούς

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μίλησαν για ύπαρξη νεκρών στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Πληροφορία που επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δίχως να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. Πάντως, αμερικανικά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για τον θάνατο τεσσάρων πεζοναυτών.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκε στην πολύπλοκη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι.

Λίγες ώρες αργότερα, νέες πληροφορίες που κατέφθασαν από την Καμπούλ στα αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για την ύπαρξη τουλάχιστον δέκα νεκρών Αμερικανών στρατιωτών.

Πολύνεκρη έκρηξη στην πύλη Άμπεϊ

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ», έγραψε στο Twitter ο Κίρμπι.

«60 άνθρωποι που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο χειρουργικό κέντρο της Καμπούλ», ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου με tweet.

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

 

Δεύτερη έκρηξη

Η δεύτερη έκρηξη, οφειλόμενη κι αυτή σε βομβιστική επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες  σημειώθηκε κοντά σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, όπου συγκεντρώνονταν Αμερικανοί πολίτες για να διασωθούν όπως ανέφερε το Fox News.

Στο Ισλαμικό Κράτος επιρρίπτουν την ευθύνη οι ΗΠΑ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα προέτρεψαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο επειδή υπήρχε απειλή για επίθεση αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος, τους τζιχαντιστές που είναι εχθροί τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, υποστηρίζει το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, συμπληρώνοντας ότι σημειώθηκε τουλάχιστον μία ακόμη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, στην πύλη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό θυμάτων Αμερικανών και αμάχων», έγραψε ο Κίρμπι σε ανάρτηση στο Twitter.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν.

Πυρά κατά ιταλικού αεροσκάφους

Αφγανικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν τα πλήθη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και όχι εναντίον ενός ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους που αναχωρούσε εκείνη την ώρα, όπως είχε αναφερθεί αρχικά, δήλωσε κυβερνητική πηγή, επικαλούμενη εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

Νωρίτερα πηγή του υπουργείου Άμυνας στη Ρώμη ανέφερε πως το μεταγωγικό C-130, στο οποίο επέβαιναν σχεδόν 100 Αφγανοί άμαχοι, δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο για το συμβάν.

Ιταλίδα δημοσιογράφος δήλωσε στο Sky 24 TG πως επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με 98 Αφγανούς αμάχους όταν φάνηκε πως το αεροσκάφος τίθεται στο στόχαστρο από πυρά πολυβόλου.

“Ο πιλότος αντέδρασε αμέσως και έκανε ελιγμούς προκειμένου να μην χτυπηθεί το αεροσκάφος μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ. Υπήρξε κάποιος πανικός”, δήλωσε η δημοσιογράφος.

Διεθνείς αντιδράσεις για τις πολύνεκρες επιθέσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, και ζήτησε την επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από την χώρα.

«Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε ραγδαία και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση», είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν, προτρέποντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να απεγκλωβίσει «πολλές εκατοντάδες» ανθρώπους από το Αφγανιστάν και θα κάνει «τα μέγιστα» για να τα καταφέρει, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει τον στόχο αυτό, λόγω της κατάστασης στο αεροδρόμιο, πρόσθεσε. «Τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε 20 λεωφορεία με ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα και με Αφγανούς τους οποίους θέλουμε να επαναπατρίσουμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει πως «πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη διατρέχουν κίνδυνο». Ορισμένα από τα λεωφορεία αυτά βρίσκονται στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το πώς θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη χώρα, συνέχισε.

Για λόγους ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Αφγανιστάν, ο Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι και θα συνεχίσει να εργάζεται από τη γαλλική πρωτεύουσα, εξήγησε ο Μακρόν.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο Twitter.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε κατηγορηματικά την «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω του πλήθους που περίμενε να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγει από το Αφγανιστάν.

«Τα γεγονότα αυτού του απογεύματος δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος και ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη», σχολίασε η Μέρκελ.

«Υποθέτουμε ότι οι επιθέσεις στην Καμπούλ διαπράχθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31 Αυγούστου.

«Η Ελλάδα καταδικάζει την απεχθή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ,με θύματα Αφγανούς πολίτες,συμπεριλαμβανομένων γυναικών&παιδιών, καθώς και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που συνέβησαν στην Καμπούλ το απόγευμα της Πέμπτης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter