Συναγερμός στο Βόλο: 31 κρούσματα στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο

Φωτογραφία αρχείου

Τρέχει και δεν φτάνει ο ΕΟΔΥ, στο Βόλο. Μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων, που σε δύο 24ωρα εντοπίστηκαν 31 θετικά κρούσματα κορονοϊού σε τροφίμους και προσωπικό. 

Ειδικότερα σε σύνολο 37 τροφίμων οι 26 βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19, ενώ επίσης κορονοϊό κόλλησαν και πέντε εργαζόμενοι του Ιδρύματος. Στον νομό Μαγνησίας συνολικά το Σάββατο καταγράφηκαν, μαζί με τα 31 κρούσματα του Γηροκομείου Καναλίων, 41 μολύνσεις, από τα δείγματα που εξετάστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Στα υπόλοιπα 10 συμπεριλαμβάνονται 2 κρούσματα που αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 8 νέα κρούσματα που εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, επτά στο Γ.Ν Βόλου και ένα στο Κ.Υ. Βόλου.

Εκτεταμένη διασπορά στη δομή

Τα εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα των μοριακών τεστ που έγιναν την Παρασκευή, αφού είχαν πρώτα διαγνωστεί οι πρώτοι δύο θετικοί στον κορονοϊό ηλικιωμένοι, έχουν παγώσει την Εκκλησία που διοικεί το Ιδρυμα, καθώς επίσης το προσωπικό, αλλά και τον ΕΟΔΥ, που ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της διασποράς. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι τις επόμενες μέρες ενδεχομένως να εκδηλωθούν και άλλα κρούσματα, καθώς το γεγονός ότι σε 48 ώρες επιβεβαιώθηκαν 31 συνολικά μολύνσεις είναι κακός οιωνός για τη συνέχεια.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης που είναι υπεύθυνος εκ μέρους της Εκκλησίας για το Γηροκομείο μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν έκρυψε την ανησυχία του. Η διοίκηση του Ιδρύματος είναι σε διαρκή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ για την εφαρμογή των ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Βόλου συνολικά 9 τρόφιμοι του Γηροκομείου που νοσούν από τον COVID-19. Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 75 έως 93 χρόνων, οι οποίοι φέρεται να έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για αυτό δόθηκε εντολή να νοσηλευτούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές που θα προκύψουν.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παραμένει στο Ίδρυμα, ενώ οι ηλικιωμένοι που δεν νοσούν μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστούς θαλάμους για λόγους προληπτικούς. Σημειώνεται πως το Γηροκομείο έχει τεθεί σε καραντίνα από προχθές, Παρασκευή, μόλις εκδηλώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα και ακολούθησε ο μοριακός έλεγχος των υπολοίπων.

Ψάχνουν το κρούσμα «μηδέν»

Οι υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Γηροκομείου αναζητούν το κρούσμα 0. Εκείνον, ή εκείνη, δηλαδή που νόσησε πρώτος και φέρεται να μετέδωσε τον κορονοϊό και στους υπόλοιπους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πιθανολογείται ότι το κρούσμα 0 είναι τρόφιμος του Ιδρύματος ο οποίος μέχρι πριν από λίγες μέρες νοσηλευόταν στο Αχιλλοπούλειο μετά από παθολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

 Ο ηλικιωμένος πήρε εξιτήριο αφού πρώτα υποβλήθηκε προληπτικά σε μοριακό έλεγχο ο οποίος όμως έδειξε ότι είναι αρνητικός στον COVID-19, πράγμα που δεν είναι σπάνιο, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη ο ιός να ήταν στο στάδιο της επώασης για αυτό και δεν ανιχνεύτηκε αμέσως. Η δυναμική του Σουρλίγκειου Γηροκομείου φτάνει τα σαράντα πέντε άτομα. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα αγγίζει το 90% περίπου, με όσους φιλοξενούνται στα Κανάλια να καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα.

Πηγή: Ταχυδρόμος Βόλου

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.