Συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο από διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων – Διεθνείς αντιδράσεις

Συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο από διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων – Διεθνείς αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έντονη ενόχληση στις κυβερνήσεις ΗΠΑ, Νορβηγίας και Ιρλανδίας, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας The Guardian, σύμφωνα με τις οποίες, έχει διαπιστωθεί σημαντική διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων εξαιτίας ρωγμών που έχει υποστεί το κέλυφος ενός εκ των τεράστιων σιλό του χώρου αποθήκευσης και επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων Sellafield.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος, από το Sellafield, που θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη πυρηνική εγκατάσταση σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάθε μέρα από το 2019 μέχρι σήμερα διαρρέουν μέσα από ρωγμές στο μπετό του σιλό Magnox sawrf storage Silo (MSSS) περίπου 2,5 κυβικά μέτρα ραδιενεργής «λάσπης» (γνωστή ως παράγωγο B30). Αυτό το υγρό, που είναι μια σούπα από ραδιενεργά απόβλητα, περιέχει μεταξύ άλλων, ρινίσματα κράματος ραδιενεργού μαγνησίου που έχουν διαλυθεί σε νερό, τα οποία προέρχονται από το κέλυφος του χώρου αποθήκευσης του Magnox.

Η κατάσταση φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, καθώς από διάφορα έγγραφα που διέρρευσαν εκφράζονται φόβοι πως αν δεν βρεθεί άμεσα κάποια λύση η διαρροή θα συνεχιστεί μέχρι το 2050 και επιπλέον ο ρυθμός με τον οποίο αυτή γίνεται θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γιγαντωθεί.

Αν τα ραδιενεργά υλικά περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής ή εάν υπάρξει κάποια απελευθέρωση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα (ήδη ειδικοί ετοιμάζουν σχετικά μοντέλα) τότε η καταστροφή θα είναι κυριολεκτικά τεράστια και δεν θα περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο. Στο Sellafield εργάζονται 11.000 άτομα και εκεί καταλήγουν ραδιενεργά απόβλητα από όπλα και από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και όπως σημειώνουν οι ειδικοί εκεί έχουν αποθηκευτεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργών υλικών από αυτές που υπήρχαν στο Τσερνόμπιλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter