Συναγερμός στο Καστελόριζο: Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Γιατί τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν;

Συναγερμός στο Καστελόριζο: Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Γιατί τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν;

Σε συναγερμό βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Εκεί παραμένει από το πρωί, όπως διαγράφεται η θέση του στην διεθνή σελίδα MarineTraffic. Δηλαδή ανατολικά της Ρ¨οδου και Νότια του Καστελόριζου. Πρόκειται για την περιοχή που αμφισβητεί η Άγκυρα:

Η Άγκυρα τραβάει στα άκρα το σχοινί  με τον Τούρκο πρόεδρο να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου προβαίνοντας σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση, αφού η κίνηση αυτή σημαίνει επί της ουσίας ευθεία απειλή σε ελληνική κυριαρχία, σε μια ουδόλως αμφισβητούμενης περιοχής ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται τόσο το Πεντάγωνο όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην απειλή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από αργά χθες το βράδυ, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αναπτύξει ακόμα και μηχανισμούς επιχειρησιακής αποτροπής.

Διαβάστε επίσης: Το Βερολίνο καλεί την Τουρκία να αποφεύγει «τις προκλήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο

Όλα αυτά έχουν τεθεί υπόψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είδε να διαψεύδονται οι προσδοκίες περί αναδίπλωσης και προσαρμογής της Τουρκίας μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου και το συνοδεύουν έξι πολεμικά πλοία. Το σκάφος απέπλευσε, χθες, Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες είχε κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του. 

Διπλωματικές πηγές, αναφέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή μετά την υποστηρικτική στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απ΄ όπου, όπως λένε χαρακτηριστικά, «έφυγε με αρκετά ανταλλάγματα, κάποιες υποσχέσεις και ελάχιστες απειλές». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που αναμένεται να κρατήσει η Γαλλία, στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται την πιθανότητα να ζητήσει την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν  ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς είναι πιθανό να αναγκαστεί να θέσει βέτο και να ζητήσει κυρώσεις εδώ και τώρα. Πιθανή είναι η τηλεφωνική του επικοινωνία και με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ χθες είχε επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ.

Οι νέες αυτές εξελίξεις έχουν προκαλέσει συναγερμό σε όλα τα κόμματα και ίσως η νύχτα αποδειχθεί μακριά. Αυτή την ώρα ξεκινά έκτακτη σύσκεψη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους Γ.Κατρούγκαλο, Θ. Δρίτσα, Β. Αποστολάκη, Χρ. Χριστοδούλου, Κ. Καμπά, Β. Καλπαδάκη κ.ά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter