Συναίνεση στα εθνικά και επενδύσεις θα συζητήσει ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τράμπ

Συναίνεση στα εθνικά και επενδύσεις θα συζητήσει ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τράμπ

Όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί επιδιώκουν μία πρόσκληση από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απέσπασε στην αρχή της θητείας της, με την επέτειο των έξι μηνών. 

Το ζητούμενο είναι ο πρωθυπουργός να πάρει κάτι στο επίπεδο των εθνικών θεμάτων και στο πεδίο των επενδύσεων, που είναι τα δύο θέματα της ατζέντας του, και το όφελος της επίσκεψής του να μην εξαντληθεί στις φωτογραφίες που θα βγάλει με τον πρόεδρο Τράμπ.

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, γίνεται σε μία συγκυρία που προσδιορίζεται από την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν και από την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκ των πραγμάτων ο στόχος της ελληνικής αποστολής για μία καθαρή δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων έναντι της Τουρκίας, περνά μέσα από την εκτίμηση που κάνει η κυβέρνηση Τραμπ για τις της εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και από το εάν μία τέτοια στάση έναντι της Άγκυρας είναι συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός ήδη δήλωσε ότι θα θέσει στον πρόεδρο Τραμπ την επιθετικότητα της Τουρκίας, ενώ επισήμανε ότι το πιο ισχυρό χαρτί είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ασφαλή και προβλέψιμο σύμμαχο στην περιοχή. Παράλληλα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Εκ των πραγμάτων υπέρ της χώρας λειτουργεί η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, αλλά και η υπογραφή της Συμφωνίας για τον EastMed που αφενός εντάσσεται στην γενική στρατηγική των ΗΠΑ για διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της Ευρώπης και αφετέρου φέρνει πιο κοντά την Αθήνα με την Ιερουσαλήμ. Οι κινήσεις της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα που στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν επί του παρόντος την στήριξη των ΗΠΑ όπως φάνηκε και από τη νομοθέτηση του East Med Act γνωστού και ως νόμου Μενέντεζ, στοιχείο που επισήμανε στις δηλώσεις του στο Τάρπον Σπρινγκς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ που περιλαμβάνει τις τέσσερις βάσεις στην χώρα μας αλλά και η υλοποίηση της συμφωνίας που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο πρώην πρωθυπουργός στις πρόσφατες δηλώσεις του έχει ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να συνδυάσει την κύρωση της συμφωνίας για την στρατηγική συνεργασία, από μία καθαρή δήλωση υπέρ των ελληνικών θέσεων και από την στήριξη του EastMed και της Συμφωνίας 3+1. Στο στρατιωτικό πεδίο είναι ανοικτή και η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα για τα F-35. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι είναι υπό εξέταση εάν η Ελλάδα θα αγοράσει τα νέα μαχητικά ή εάν θα συμμετάσχει σε συμπαραγωγή ενισχύοντας έτσι την πολεμική της βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση πρωθυπουργός θα αναδείξει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και δεν περιορίζεται μόνο στα προβλήματα που δημιουργεί στην χώρα μας. Η ενδεχόμενη στήριξη των ΗΠΑ θα είναι καθοριστική για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης των ενεργειών της Άγκυρας που μπορεί να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, κάτι που είναι και η ομόθυμη στάση του πολιτικού κόσμου.

Παρά την συγκυρία για τον πρωθυπουργό είναι σημαντική πάντα η αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και η προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης θα προβάλλει “το νέο πρόσωπο” της Ελλάδας που υποστηρίζεται από τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την αποκατάσταση φιλοεπενδυτικού κλίματος και τη δρομολόγηση των πρώτων αμερικανικών επενδύσεων. Οι δυσκολίες βέβαια στο Ελληνικό, και οι διαμαρτυρίες της μίας εκ των δύο αμερικανικών εταιρειών που διεκδικούν την άδεια για το Καζίνο, δεν συνηγορούν υπέρ των θέσεων του κ. Μητσοτάκη. Η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί ως σημαντική την διοργάνωση από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ του γεύματος προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού με την παρουσία 300 ανθρώπων της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Βέβαια κι άλλοι πρωθυπουργοί έχουν επιχειρήσει να προσελκύσουν αμερικανικά κεφάλαια με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι τώρα η συγκυρία είναι διαφορετική και είναι ευνοϊκή καθώς σε ένα περιβάλλον διεθνούς οικονομικής δυσπραγίας η Ελλάδα είναι χώρα που προσφέρεται για επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της ημέρας θα φανεί εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει κάτι περισσότερο από φώτο οπορτιούνιτι με το ζεύγος Τραμπ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter