Συναίνεση ειδικού (εθνικού) σκοπού από το ΚΙΝΑΛ, με …ελαφρά πυρά κατά Μητσοτάκη

Συναίνεση ειδικού (εθνικού) σκοπού από το ΚΙΝΑΛ, με …ελαφρά πυρά κατά Μητσοτάκη

Την εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα προβάλλει ως κεντρική της «γραμμή» η Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κίνηματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ζητά την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με επίκεντρο τους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία . Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιδιώκει να μην «αλεστεί» μέσα στην πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να αναδειχθεί ο ακραιφνής …ευρωπαϊσμός της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλωστε εμφανίζεται άκρατα υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηρίζει «σωστή την αποστολή αμυντικού υλικού της χώρας μας προς την Ουκρανία». Κατά το ΚΙΝΑΛ, η απόφαση για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την κοινή αγορά και μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και εφοδίων συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων Ευρώ, μία κοινή Ευρωπαϊκή απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κρίνει ότι πίσω από τις αψιμαχίες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης υποβαθμίζεται η πολιτική και εξαερώνεται η δυναμική της συναίνεσης προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. Παράλληλα, δεν εστιάζει στο ζήτημα της αποστολής οπλισμού προς την Ουκρανία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς την ίδια τακτική ακολούθησαν τελικά δεκατέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, μεταξύ των χωρών που πρωτοστατούν σε ενίσχυση στρατιωτικών εξοπλισμών είναι η Γερμανία και ο σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριός της Όλαφ Σολτς.

Ετσι, κατά την έκτακτη συζήτηση στη βουλή (28.2.2022) οι βουλευτές με επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Μιχάλη Κατρίνη, και στο δημόσιο διάλογο τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ κατέρχονται με το αίτημα για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική «που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Για το ΚΙΝΑΛ, όπως επεσήμανε το απόγευμα της Δευτέρας (28.2.2022) ο Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής Ομάδας, «η εθνική συνεννόηση σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές είναι μονόδρομος». Για να προσθέσει: «Δεν θα επιτρέψουμε τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα που μαστίζουν την Ευρώπη να αποτελέσουν άλλοθι για να μπουν κάτω από το χαλί οι ευθύνες της κυβέρνησης και οι λανθασμένες πολιτικές της επιλογές σε κρίσιμα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός υποβαθμίζει το κρίσιμο στοιχείο της εθνικής συνεννόησης σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών. Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το πρόβλημα με τον τρόπο που χειρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, δεν σταματά στο ότι δεν ενημέρωσε, έστω και ατύπως, κανέναν Πολιτικό αρχηγό. Όπως σημείωσε, «ακόμα και σήμερα διαβάζουμε ότι χωρίς σχέδιο ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτόγνωρες επιλογές που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία». Για να συμπληρώσει: «Δε γίνεται τόσο σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν πολλές γενιές, με μεγάλο κόστος και υψηλούς κινδύνους να λαμβάνονται χωρίς καμία δημόσια συζήτηση».

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η ουκρανική κρίση αναδεικνύει «πόσο λάθος διάβασε η κυβέρνηση τις διεθνείς εξελίξεις. Πόσο απροετοίμαστη βρέθηκε μπροστά σε μία ακόμη, μείζονα κρίση». Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση από την κυβέρνηση της ΝΔ βάσει του οποίου «αντικαθίσταται ο λιγνίτης από το εισαγόμενο και πολύ ακριβό πλέον φυσικό αέριο ή όπως μάθαμε σήμερα από εισαγόμενη πυρηνική ενέργεια από τη Βουλγαρία». Ετσι, κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αδυνατεί να σχεδιάσει στρατηγικά επενδύσεις που χρειάζονται για την ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, «παρά τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης». Το ΚΙΝΑΛ προβάλλει την ανάγκη ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας του ηλεκτρικού δικτύου, την επέκταση των ενεργειακών κοινοτήτων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ΠΕ για νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές.

Σε αυτό το μήκος κύματος, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να εμφανίσει το ΚΙΝΑΛ σαν την πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ετσι, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ , σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκει την ευκαιρία να δημοσιοποιήσει μια είδηση από τις Βρυξέλλες . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, την ερχόμενη Τετάρτη, θα προτείνει στα Κράτη Μέλη αυτό που, όπως λέει η Χαριλάου Τρικούπη, προτείνει εδώ και καιρό το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή «την αλματώδη και γρήγορη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης».

Η στάση της Χαριλάου Τρικούπη για τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία συνοψίζονται στην εξής αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ:

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βασιζόμενος στη στρατιωτική ισχύ και στο δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως, προωθεί ένα νέο αναθεωρητικό δόγμα. Παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μια επιθετική δύναμη επιχειρεί να επαναχαράξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν από την αρχή τη θέση μας». Για να καταλήξει: «:Έχουμε μία σύγκρουση μεταξύ του Διεθνούς Δικαίου και της δεσποτικής δύναμης του ισχυρού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter