Συναλλαγές χωρίς χρήματα: η πρώτη πιστωτική κάρτα

Συναλλαγές χωρίς χρήματα: η πρώτη πιστωτική κάρτα

Είναι θέμα χρόνου πότε τα χρήματα, όπως τα ξέρουμε σήμερα, δεν θα υπάρχουν και οι καθημερινές συναλλαγές θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Ήδη στις χώρες τις Σκανδιναβικής χερσονήσου η χρήση μετρητών είναι πολύ περιορισμένη και οι πολίτες χρησιμοποιούν την κάρτας τους ακόμα και για το εισιτήριο του λεωφορείου. 

Στην Δανία έχει ανακοινωθεί ότι τα μετρητά θα αποσυρθούν τελείως από την αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και στη γειτονική της Σουηδία.

Η πρώτη πιστωτική κάρτα που εμφανίστηκε στην αγορά ήταν η κάρτα της Diners Club το 1949 και αυτό συνέβη για λόγους καθαρά «εγωιστικούς». Ο Φρανκ Μακ Ναμάρα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hamilton Credit Corporation, αφού έφαγε σε εστιατόριο με φίλους, όταν έφτασε ο λογαριασμός, ανακάλυψε ότι είχε ξεχάσει το πορτοφόλι του με συνέπεια να μη μπορεί να πληρώσει το ποσό που του αναλογούσε. Έπρεπε να αποδείξει ότι διέθετε το ποσό, απλώς δεν το είχε μαζί του. Συνέλαβε λοιπόν την ιδέα να δημιουργήσει ένα στοιχείο επιβεβαίωσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παντού. Η πιστωτική κάρτα ονομάστηκε Diners Club, λόγω του γεγονότος στο εστιατόριο (diner=πελάτης εστιατορίου, diners club=λέσχη συνδαιτυμόνων)

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά πλήθος πιστωτικών και χρεωστικών καρτών πιο διαδεδομένη όμως είναι η VISA. Την επιτυχία της την οφείλει κατ’ αρχάς στο όνομα της που μπορεί να το εκφράσει εύκολα αλλά και να το αντιληφθεί, κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως της μητρικής γλώσσας του. Κατά δεύτερον στην βεβαιότητα που δημιουργεί, ειδικά τότε που για να ταξιδέψει κάποιος σε άλλη χώρα χρειαζόταν visa, ότι γίνεται αποδεκτή παντού.

Φωτο: © ΕirΜa/scienceillustrated.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter