Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Παρασκευή. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά. 

Οι κατ’ ιδιάν επαφές πραγματοποιούνται στο γραφείο του στη Βουλή. Στην ατζέντα είναι η ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Αμερική και της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Στόχος είναι η αναζήτηση συναίνεσης και η διαμόρφωση εθνικής γραμμής στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. 

Στις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα η οποία τελείωσε περίπου μία ώρα μετά. 

Κατά την άφιξη του Α. Τσίπρα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν ένα διάλογο σε χαλαρό κλίμα. 

Τσίπρας: «Πότε επέστρεψες;» 

Μητσοτάκης: «Χθες το μεσημέρι»

Στην ερώτηση του κ. Τσίπρα εάν είναι κουρασμένος, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Συνηθισμένα τα βουνά, έχω κάνει πολλές φορές αυτή τη διαδρομή».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμβούλεψε τον Κ. Μητσοτάκη να πίνει πολλά νερά και να κάνει γυμναστική για να ξεπεράσει το τζετ λαγκ. 

Μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι είναι προβληματισμένος ενώ στη συνέχεια έκανε βιντεοσκοπημένη δήλωση. Περισσότερα ΕΔΩ

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ενώ στις 17:00 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον Γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00.

Διαβάστε επίσης: Αναστολή της σύμβασης για τις αμερικανικές βάσεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μητσοτάκη (Video)

Η Γεννηματά αντίθετη με το ράλι εξοπλισμών

« Απ’ όσα άκουσα βγαίνω ενημερωμένη», ανάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Φώφη Γεννηματά σε συνεργάτες της λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι κατά 99% η συζήτηση αφορούσε τα εθνικά θέματα και το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ντόναλντ Τράμπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 1% αφορούσε στην πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός και την οποία απέρριψε η κ. Γεννηματά. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και σ΄αυτή επιμένουμε», είπε προς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την Φώφη Γεννηματά να επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπαίνει σε ονοματολογία κι επιμένει στη θέση του ότι πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σχετικά με το κυρίως θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα και τη τουρκική επιθετικότητα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Επίσης, τόνισε στους συνεργάτες της, ότι ο κ. Μητσοτάκης την διαβεβαίωσε ότι στη συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο έθεσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Δεν έγινε συζήτηση για πιθανή διπλωματική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας όπου υποστήριξε μεν ότι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικά συστήματα με μέτρο και ιεράρχηση, αλλά δήλωσε αντίθετη σε ράλι εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτή στη διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35.

Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις και η προσφυγή στη Χάγη αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ ενώ η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα.

Είπε συγκεκριμένα: «Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».

Ο Μητσοτάκης, ο Βελόπουλος και το… τσιγάρο

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, έχει αυτή την ώρα στο γραφείο του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκοπός είναι να τον ενημερώσει για τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στον σύντομο διάλογο που αντάλλαξα οι δύο άνδρες, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον αντικαπνιστικό νόμο.

«Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν ξέρω αν είναι λόγω του απογεύματος, αλλά βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συναντήσεις».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν… πτοήθηκε από την προσπάθεια του πρωθυπουργού να μην αναφερθεί στον αντικαπνιστικό και συνέχισε μπαίνοντας κατευθείαν στο… ψητό: «οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα γιατί έχει πέσει ο τζίρος τους».

Τότε, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν κάνουν γιατί ξέρουν ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Καλό είναι να εφαρμόζουμε το νόμο ακόμα και αν το έχουμε καταψηφίσει».

«Βγαίνω πάντα όμως έξω να καπνίσω», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Με την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και προτού κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ο Κυριάκος Βελόπουλος συνομίλησε με δημοσιογράφους και είπε πως μείζονα είναι μόνο τα εθνικά θέματα, ενώ τα ελάσσονα είναι «για να τα συζητάμε εδώ μέσα».

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης, ο Βελόπουλος και το… τσιγάρο

Το… μεγάλο αεροπλάνο στη συζήτηση με Βαρουφάκη

Στη σύντομη συνάντηση που είχαν μπροστά στις κάμερες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Βαρουφάκης μίλησαν για το… «μεγάλο αεροπλάνο» που μπήκε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 για τη διάρκεια των εορτών, μας πληροφόρησε πως «Εγώ πήρα ένα μεγάλο αεροπλάνο, για λίγες μέρες».

Ειδικότερα, όταν ρώτησε τον κ. Βαρουφάκη πώς πέρασε τις ημέρες των γιορτών εκείνος απάντησε: «Ναι, λίγο. Δεν πέταξα. Έχει σημασία», και συνέχισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Εσύ πήρες αεροπλάνο όμως…».

Και τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εγώ πήρα ένα μεγάλο αεροπλάνο, για λίγες μέρες». Τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το «μεγάλο αεροπλάνο»; Μόνο ο ίδιος γνωρίζει…

Δείτε επίσης: Το… μεγάλο αεροπλάνο του Μητσοτάκη (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter