Συναντήσεις Τσίπρα με Ράμα, Πλένκοβιτς και Ντβόρκοβιτς

Συναντήσεις Τσίπρα με Ράμα, Πλένκοβιτς και Ντβόρκοβιτς

Διμερείς συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich, τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, A. Dvorkovits και Α. Τσίπρας εξέτασαν τα περιθώρια ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, μεταφορών, υποδομών και τουρισμού. Παράλληλα, συνομίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Τουρκία.

Στη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα και Α. Τσίπρας συμφώνησαν ότι ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών αφού Ελλάδα και Αλβανία είναι πλέον έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει το δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επίσης συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για την υπογραφή συμφωνίας και συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στη συνάντηση με τον ομόλογό του της Κροατίας Α. Πλένκοβιτς ο κ. Τσίπρας συζήτησε μαζί του την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίας και σε άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντηση ο Αλβανός πρωθυπουργός ανάρτησε στο Facebook, σχόλιο για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με το οποίο «Με τον Π/Θ της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, για την μέχρι τώρα πρόοδο μέσω του διμερούς διαλόγου στη δρομολόγηση (σ.σ: προς λύση) των θεμάτων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, με στόχο την έναρξη νέου κεφαλαίου στρατηγικής συνεργασίας για το μέλλον. Κοινός στόχος – η ολοκλήρωση του διαλόγου και η υπογραφή την άνοιξη του Ντοκουμέντου Στρατηγικής Συνεργασίας στα Τίρανα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter