Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων του Τύπου, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το αγαθό της ενημέρωσης, το οποίο βάλλεται βάναυσα από την κυβερνητική πρακτική των τελευταίων ημερών.

Η συνάντηση έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης 23 Ιουνίου. Τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσώπευσαν οι Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και Δημήτρης Στούμπος, μέλος της Κ.Ε. 

Σε κοινή τους δήλωση, μετά τη συνάντηση, ο Π. Σκουρλέτης και ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνουν:

«Στη συνάντησή μας με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων του Τύπου, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το αγαθό της ενημέρωσης, το οποίο βάλλεται βάναυσα από την κυβερνητική πρακτική των τελευταίων ημερών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ανταλλάξαμε απόψεις και για το τελευταίο τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απολύτως σαφές ότι στο στόχαστρό του τίθεται η κυβερνητική επιχείρηση περαιτέρω χειραγώγησης των ΜΜΕ και κατ’ επέκταση της κοινής γνώμης, με την αδιαφανή διάθεση 20 εκατ. ευρώ για τις καμπάνιες της πανδημίας, για τα οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε με ποιους όρους και προϋποθέσεις δαπανήθηκαν, ούτε το ακριβές ύψος των ποσών που δόθηκαν σε κάθε Μέσο ενημέρωσης. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι και ο λόγος που το σποτ έτυχε ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής, καθώς οι πολίτες ξεχώρισαν τους συμβολισμούς της διαπλοκής, η οποία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει σχέση με την πλειονότητα των δημοσιογράφων. Αντιθέτως, η καθημερινότητα της πλειοψηφίας αυτών των εργαζομένων συνδέεται με εντατικοποίηση της εργασίας, ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές, μεγάλες πιέσεις από την πλευρά των εργοδοτών και, φυσικά, με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον δημοσιογραφικό κλάδο με εξαιρετική σφοδρότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι δημοσιογράφοι επιτελούν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της ελεύθερης ενημέρωσης και είναι χαρακτηριστικό ότι με την ΕΣΗΕΑ υπήρξε κοινός τόπος στο ζήτημα της ανάγκης να καταθέσει η κυβέρνηση άμεσα τα στοιχεία για τον τρόπο και τους όρους διανομής των 20 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαχρονικά σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων του Τύπου, όχι μόνο στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις που χαρακτήρισαν τόσο την κυβερνητική πορεία του, όσο και τα πεπραγμένα του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το 2019 και έπειτα. Ενδεικτικά:

Το 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη τη δέσμευσή της για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αποκατάσταση του προσωπικού της, μετά το «μαύρο» που επέβαλε το 2013 η τότε κυβέρνηση συνεργασίας.

Με τη δημιουργία του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να μπει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τους όρους παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Ανασυγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στη συνέχεια ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, μέσω της επιτυχούς αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών. Η ρήτρα απασχόλησης κατ’ ελάχιστο 400 εργαζομένων, έθεσε στο προσκήνιο τον ρόλο των εργαζομένων στη διαμόρφωση του τελικού τηλεοπτικού προϊόντος.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια διάσωσης του επικουρικού Ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΔΟΕΑΠ, που είχε ως κατάληξη τον νόμο 4498/2017 ο οποίος ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή και χάρη στον οποίο σήμερα συνεχίζει την λειτουργία του ο Οργανισμός.

Στο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που έφτιαξε και ξεκίνησε να υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα «προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων», αδιαπραγμάτευτο κριτήριο ήταν, μεταξύ άλλων, η κατανομή της χρηματοδότησης αναλογικά με τον αριθμό εργαζομένων σε κάθε Μέσο. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει να επιδείξει μόνο μια αποτυχημένη απόπειρα σε αυτό το πεδίο και, βεβαίως, την τελευταία σκοτεινή υπόθεση της διανομής των 20 εκατ. ευρώ για την οποία συνεχίζει να αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Δίπλα σε αυτές τις κύριες παρεμβάσεις, αθροίζονται πολλές ακόμη μικρότερες, οι οποίες είχαν πάντοτε στο κέντρο της προσοχής τους τον εργαζόμενο στον Τύπο και την προάσπιση του δημοκρατικού δικαιώματος στην ενημέρωση.

Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά, την πρόσφατη θεσμική μας παρέμβαση στη Βουλή για την υπόθεση των 850 πρώην εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας”, προς την κατεύθυνση της απόδοσης των ποσών που δικαιούνται, κατά προτεραιότητα έναντι των τραπεζών.

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, διαφωνήσαμε με το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Η κρίση δε θα αντιμετωπιστεί με επιδότηση της ανεργίας, αλλά με επιδότηση της εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις μας αφορούσαν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και στον τομέα των ΜΜΕ.

Η σημερινή συνάντησή μας με την ΕΣΗΕΑ θα έχει και συνέχεια, προκειμένου να εξετάσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων των εργαζομένων και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν την ανάγκη διαφύλαξης του δημοκρατικού αγαθού της ενημέρωσης, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού». 

Δούρειος Τύπος: «Ο Στέλιος Πέτσας και η κυβέρνηση οφείλουν να σταματήσουν το κρυφτό»

Εκατέρωθεν προθέσεις για συνέχιση του διαλόγου και ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ και της πολυφωνίας στην Ενημέρωση εκφράστηκαν στην συνάντηση (φυσική και διαδυκτιακή) του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κ.Ε. Πάνο Σκουρλέτη, τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση και το μέλος της Κ.Ε. Δημήτρη Στούμπο. 

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι μοναδική πρόθεση του κόμματος και μέσω του πρόσφατου σποτ, είναι να αναδειχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ μοιράζοντας κρατικό χρήμα με πρόσχημα τον νέο κορονοΐό. Επεσήμαναν με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, έναν κλάδο που μαστίζεται από ανεργία και άθλιες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες.

Τα μέλη του ΔΣ που εκπροσωπούν τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος, (Σταύρος Καπάκος και Μάχη Νικολάρα) αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις της παράταξης ώστε να αναδειχθούν ως σοβαρά θέματα δημοκρατίας η μονομέρεια στην Ενημέρωση και η αδιαφάνεια στην χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Διατύπωσαν επίσης τον προβληματισμό ότι το μήνυμα που εκπέμπεται από το πρόσφατο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ αφενός αδικεί τις ίδιες τις προθέσεις του όπως αυτές διευκρινίστηκαν, και αφετέρου δεν διευκολύνει τη δημόσια συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες της μονομέρειας στην Ενημέρωση και της απαξίωσης των ΜΜΕ από την κοινωνία.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος επαναλαμβάνει ότι ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός Στέλιος Πέτσας και η κυβέρνηση οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται και να δημοσιοποιήσουν τη λίστα με τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ καθώς και να δώσουν εξηγήσεις για τα κρητήρια με τα οποία μοίρασαν τα 20 εκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιστολή της ΕΣΗΕΑ και ζήτησε τη συνάντηση που έγινε σήμερα προκειμένου να εξηγήσει τις θέσεις του. Ο κ. Πέτσας αισθάνεται υπεράνω θεσμών; Σκοπεύει να απαντήσει στο αίτημα και της ΕΣΗΕΑ για διαφάνεια αλλά και στην πρόσκληση σε συνάντηση;

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.