Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη

Το κατά πόσον είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν νέα βήματα προόδου, που θα φέρουν την Αθήνα και τα Σκόπια πιο κοντά στην επίλυση του «Μακεδονικού», θα κριθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ θα έχουν νέα συνάντηση, στο περιθώριο της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε να μην χάνει την αισιοδοξία λέγοντας στον ΣΚΑΪ πως «είμαστε, για πρώτη φορά, τόσο κοντά σε μια συμφωνία».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, πάντως, επανέλαβε την ελληνική αξίωση για αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ -κι αυτό όχι μόνο για να διασφαλιστεί η Ελλάδα, αλλά και για την διασφάλιση του… ίδιου του πρωθυπουργού της γείτονος Ζ. Ζάεφ.

«Η πείρα δείχνει ότι, αν αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, η επόμενη θα στείλει τον Ζάεφ στη φυλακή λέγοντάς του ότι παραβίασε το σύνταγμα» είπε με νόημα ο Ν. Κοτζιάς, εκτιμώντας πως η εν εξελίξει διαπραγμάτευση «πήγε και πάει καλά». «Πρέπει και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα το αποδεχθούν το erga omnes» επέμεινε παραδεχόμενος, πάντως, πως αυτή η απόφαση θα ήταν «τολμηρή».

Άλλωστε, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως αν η ΠΓΔΜ χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό και την υπό διαπραγμάτευση σύνθετη ονομασία μόνο στο εξωτερικό, τότε αυτό «θα δημιουργούσε συνεχή τριβή». «Πρέπει η λύση να είναι σταθερή, μακρόχρονη και να λύνει αντί να δημιουργεί προβλήματα» συνέχισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθαρίζοντας: «Θα μπορούσα πολύ εύκολα να συμφωνήσω με τον ομόλογό μου, να πάρω και τις δόξες ότι έλυσα το πρόβλημα, αλλά θα έχω επενδύσει σε μελλοντικά προβλήματα, δεν τα θέλω αυτά».

Πηγή: «Αυγή»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter